Juhtkiri: Pärnu postulaat

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Möödunud on tähtis päev nii kogu Eestile kui Pärnule eraldi, sest võõrustasime traditsioonilisi iseseisvuspäevaüritusi, mis seni pole suvepealinna teed leidnud. President Toomas Hendrik Ilvese omaaegne kava viia kandev osa riigi sünnipäeva tähistamisest pealinnast välja on taas teoks saanud ja selle üle võime siin Pärnus ainult rõõmu tunda, isegi kui paraad või mõni teine pidulik sündmus tavapärast elurütmi veidi häiris. Ja hea ongi, et häiris. Pidu, eriti üleriiklik pidu peabki tooma midagi erilist ja heas mõttes häirivat.

President Ilvese eile Pärnu kontserdimajas kõlanud kõne postuleeris kolm kõige olulisemat tingimust Eesti rahvuse, keele ja kultuuri säilimiseks läbi aegade. Need on inimeste tervis, haridus ja Eesti julgeolek. President rõhutas: “Tervis, haridus ja julgeolek. Kõik ülejäänu – majandus, sotsiaalne turvavõrk, kultuur – sõltub neist alustaladest.” Ilvese väljaütlemine võiks leida koha ajaloos kui “Pärnu postulaat”, sest tegu pole mitte ainult õige sõnumi, vaid igapäevases riigi-, linna- või vallajuhtimises vajaliku alusega, mille põhjal kõike muud plaanida, otsustada ja teha.

Vaadates riigi aastapäeva sündmustele tagasi, tänab Pärnu Postimees kõiki, kes üleeilse ja eilse päeva kena kordaminemise nimel vaeva nägid: nii siinseid korraldajaid kui riiklikke institutsioone, samamoodi kõiki neid pärnakaid ja linna külalisi, kes leidsid aega ja tahtmist mõnest pidulikust sündmusest pealtvaatajana osa võtta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles