Juhtkiri: Valitsus ja partei

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Andrus Ansip, kes teatas eile president Toomas Hendrik Ilvesele enda ja tema juhitud valitsuse tagasiastumisest, on Eesti Vabariigi peaministri kohal püsinud 2005. aastast ja juhtinud kolme valitsuskoosseisu ja selle rekordilise ametiaja vältel kujunes temast otsekui valitsusjuhi etalon. Ansipi juhitud valitsuskoosseisudes on koalitsioonipartnerid küll vahetunud, kuid tuumik Reformierakonna ja peaministri esindatuses püsis muutumatuna valimistest valimisteni. Seega, mis tahes kriitikanooli Ansipi ja Reformierakonna vastu nende üheksa aasta jooksul ka saadeti, ei saa keegi öelda, nagu puuduks neil valijate ja läbi nende tahte riigikogu mandaat.

Siiski pole viimased aastad Reformierakonna reitingule head toonud. Põhjus ei pruugigi nii väga peituda selles, et midagi oleks konkreetselt halvasti tehtud. Pigem võib toetuse vähenemine tuleneda tüdimusest, kuigi oma osa on mänginud ka Silver Meikarist alguse saanud rahastamisskandaal ja Kristiina Ojulandi häälte võltsimine. Nende kõrval on olulisem etteheide siiski see, et võimuga harjunud Reformierakond ei vasta oma poliitikas enam oma nimele, sest reformimeelsus on asendunud mugavuse ja võimurutiiniga.

Peaministri isikust sõltub palju, kuid mitte üleliia palju. Praegune valitsusjuht ja valitsus asenduvad peagi nimeliselt uutega, kuid see ei tähenda, et ees ootab suur poliitiline suunamuutus. Võimalik järgmine peaminister Siim Kallas esindab samamoodi Reformierakonda ega suuda koduerakonna ja koalitsioonipartnerite toeta midagi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles