Päästeameti inspektorid hakkavad kodusid külastama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Päästeamet alustab esmaspäevast Pärnumaal kodude tuleohutuskontrolli, võttes korterite ja elumajade ohutuse teravdatud tähelepanu alla.

Inspektorid uurivad, kas kodus on laes seadusega juba viis aastat kohustuslik suitsuandur, vaatavad üle ahjude-pliitide seisukorra ja elektrisüsteemid. Kortermajades küsitakse küttekehade olemasolu korral näha kutselise korstnapühkija akti, sest kortermajas peab kutseline korstnapühkija käima igal aastal.

Kodude tuleohutusele senisest tugevama tähelepanu pööramise põhjuseks on fakt, et sel aastal on kodudes hukkunud tulekahjude tõttu juba 16 inimest ja nendes kodudes puudus eluspäästev suitsuandur. Sageli leiavad menetlejad peale tulekahju andureid kapist või pole sellel patareid sees.

Päästeameti Lääne päästekeskuse tuleohutuskontrolli büroo peainspektor Rain Põllu ütles, et väga tavaline on kodukülastusel  vaatepilt, kus suitsuandur on küll olemas ja ilusasti lakke pandud, kuid märkamatuks ei jää esikukapi peal olevad suitsuanduri või patareide pakkeümbrised. „Sellest võib järeldada, et suitsuandurid on paigaldatud ainult inspektori jaoks, mitte oma pere ja naabrite kaitseks,“ rääkis Põllu. Ette on tulnud olukordi, kus inspektor küsib omaniku käest suitsuanduri olemasolu kohta ja omanik vastab, et andur on olemas. „Kontrollimisel aga selgub, et anduril pole patareidki sees. Inimesed ei anna endale aru, et patareita andurist ei ole mingit kasu, see ei anna tulekahjust teada,“ lisas Põllu.

Vähemalt ühe eluruumi varustamise nõue tulekahjuanduriga on kehtiv 1. juulist 2009. Selle paigaldamise vajadust on järjepidevalt kajastatud meediakanalite kaudu.

Suitsuandur maksab kuue euro ringis, aga anduri puudumisel on karistuseks ette nähtud rahatrahv kuni 1200 eurot. Trahv siiski ei päästa anduri paigaldamisest, seadus kehtib endiselt ka trahvitu jaoks.

Peale selle tuleb kortermajade üldkasutatavatel pindadel iga viie aasta järel teha korraline elektripaigaldiste kontroll.

Kodudes tuleohutusülevaatusi tegevad ametnikud kannavad eraldusmärkidega riietust ja esitavad punast värvi, pildiga töötõendi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles