Juhtkiri: Toad on körbelöhna täis

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Klassikaks saanud eesti filmis “Siin me oleme” ütles muhulane Ärni tütre südame pärast kisklevatele heeringalaeva meestele Mardile ja Timmule: “Jo ta laseb teil veel väheke körbeda, et täitsa küpselt kätte saada.” See eluterve tsitaat tuli meelde pärast Reformierakonna juhatuse eilset otsust alustada riigikogus enamuskoalitsiooni moodustamiseks tuleval nädalal konsultatsioone nii Isamaa ja Res Publica Liidu kui Sotsiaaldemokraatliku Erakonnaga. Keskerakond jääb oodatult ja ennustatult mängust välja.

Reformierakonna fraktsioon on riigikogu suurim ja sellesse kuulub 33 liiget. IRLi fraktsioonis on 22 ja sotside omas 19 liiget. Riigikogu 101 liikmest ei kuulu ühtegi fraktsiooni kuus saadikut, kuid suur osa neist võib rahule jääda ja toetustki avaldada nii Reformierakonna ja IRLi kui Reformierakonna ja SDE koalitsioonile.

Kui lihtsalt numbreid vaadata, saab Reformierakond piisavalt kindla aluse valitsuse moodustamiseks mõlema erakonnaga. Sotsidega jääks fraktsioonidel põhinev ülekaal küll väiksemaks, kuid siin võibki loota fraktsioonitutele kunagistele keskerakondlastele, kes oletatavasti seisavad sotsidele lähemal kui IRLile.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles