Heli Künnapas: Lugemata leheküljed

Heli Künnapas
, kirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heli Künnapas.
Heli Künnapas. Foto: PP

Emakeelepäeva aegu kraabib eriti hinge, kui keskealine inimene uhkustab teiste ees, et tal pole kodus ühtegi raamatut ja pole neid elus eriti lugenudki. Rääkimata noorte põlvkonnast, kes saab oma info muudest kanalitest kiiremini kätte ja süvenemist nõudvad teosed jäävad kõrvale. Kuidas mõjutavad meie elu lugemata leheküljed?

Kõige lihtsam argument lugemise poolt on see, et raamatute kaudu saame osaleda teiste inimeste eludes, näha teistsugust mõtteviisi ja elukorraldust. See pole seltskonnaajakirjade klantspiltide poseeritud stiil, vaid reaalselt meie ümber olev mitmekesisus. See pole naabri aknast sissepiilumine, kui näed vaid tükikest toimuvast ja ülejäänu tuleb juurde mõelda.

Lihtne on arvustada inimeste, eriti tänapäeva noorte empaatiavõime puudumist, kuid suuresti on selles süüdi paljud lugemata leheküljed. Arvutimäng või paarileheküljeline artikkel ei anna edasi seda tunnetust ning teistsugusesse maailma ja mõtteviisi süvenemist, mille saad mitmesaja leheküljelise raamatu lugemisel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles