Aeg toataimed ümber istutada

PP
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Toataimede ümberistutamiseks on parim aeg kasvuperioodi alguses, siis jõuavad juured enne puhkeaja saabumist hästi areneda. Kui juuri vähe, taim üldjuhul ümberistutamist ei vaja. Samuti ei vaja iga-aastast ümberistutamist suured ja vanemad taimed.

K-rauta aiakaupade tootejuht Aita Meentalo rääkis, et üldjuhul vajavad kord aastas ümberistutamist noored ja kasvujõulised taimed. Esiteks näitab vajadust toataim ümber istutada, kui tüvi ja lehed kasvavad aeglaselt, kuigi taime väetatakse regulaarselt.

Teine tunnus on, kui muld kuivab kiiresti ja taime tuleb väga tihti kasta.

Kolmas ja kõige selgem tundemärk on, kui juured hakkavad juba poti põhjast välja kasvama – see näitab selgelt, et taimel on kasvamiseks ja normaalseks arenemiseks liiga vähe ruumi jäänud.

Uus pott ei tohiks olla eelmisest oluliselt suurem, kuid siiski vähemalt kolm kuni viis sentimeetrit. Need taimed, mis vajavad kasvuks rohkem vett, võiks istutada plastpotti, kuna see suudab paremini niiskust hoida. Savist potis on raskem taimi üle kasta, kuna pott laseb hingata ja selles kuivab muld kiiremini.

ÜMBERISTUTAMINE

1. Ümberistutamist alustades asetage potipõhja mõni potikild, et liigne kastmisvesi saaks ära voolata.

2. Lõigake välja kuivanud lehed ja juured taime alt ja külgedelt. Kui vanu juuri ei eemaldata, võivad need hakata mädanema ja taim haigestuda.

3. Eemaldage ja raputage ettevaatlikult ära taime ümber olev muld.

4. Suruge värske muld korralikult kinni ja arvestage, et taim tuleks uues kasvukohas sättida mulda endises kõrguses.

5. Kastke taim korralikult läbi, kuna see aitab taimel paremini juurduda.

6. Asetage taim umbes nädalaks varju.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles