Pärnu teatris vahetuvad näitlejad

Anu Jürisson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadri Adamson ilmselt tutvustamist ei vaja. Neil, kes teda teatrilaval veel mängimas näinud ei ole, on selleks nüüd võimalus.
Kadri Adamson ilmselt tutvustamist ei vaja. Neil, kes teda teatrilaval veel mängimas näinud ei ole, on selleks nüüd võimalus. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Endla teatrist siirduvad selle hooaja lõppedes Tartusse Vanemuisesse näitlejad Piret Laurimaa ja Sten Karpov ning lavastaja Andres Noormets, kelle asemele on Pärnu tulemas näitlejad Kadri Adamson, Kati Ong ja noor lavastaja Laura Mets.

Teatri personalis on lähiajal toimumas ja toimunud teisigi muudatusi, mille hetkeseisust annab ülevaate Endla direktor Ain Roost. Teatrijuht kostis, et küsimustele, millise koosseisuga Endla uuele hooajale vastu läheb, kes lahkuvad, kes teatriga liituvad, saab ta vastata niivõrd, kui kokkuleppeid on sõlmitud.

“Nii Endlas kui enamikus teatrites ja muudeski organisatsioonides toimub ikka teatud aja möödudes koosseisudes muudatusi. Ühed inimesed lahkuvad, teised tulevad asemele. Loomekooslused väsivad ja otsivad uusi võimalusi. Mõnikord on organisatsiooni töökultuuri parandamiseks vajalikud struktuurimuudatusedki, et edukamalt luua, paremini majandada,” põhjendas ta.

Roosti kinnitust mööda on oma eeloleval sügisel Endlast lahkumisest teatanud talle Piret Laurimaa, Sten Karpov ja Andres Noormets. Rollilepinguga jätkavad uuest hooajast Triin Lepik ja Jüri Vlassov.

Kõiki lavastusi, milles nimetatud näitlejad on kaastegevad, mängitakse lavastuse loomuliku eluea lõpuni, kuniks publik huvitub või teiste teatrite töögraafik seda võimaldab.

Sügisest liituvad Endla trupiga näitlejad Kati Ong ja Kadri Adamson.

Kati Ong on lõpetanud Viljandi kultuuriakadeemia 7. lennu. Teatrihuviline tunneb teda Endla ühest värskemast lavastusest “Eedeni aed”, aga samuti Vanemuise, Ugala, Improteatri, Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia, Rakvere teatri, Kuressaare linnateatri, Emajõe suveteatri ja muude loominguliste ühenduste lavastustest.

Kadri Adamson on lõpetanud Eesti humanitaarinstituudi näitlejameisterlikkuse erialal, töötanud Theatrumis, Vanalinnastuudios, Vana Baskini teatris, laiemale publikule on ta ehk rohkemgi tuntud mitmest tele-, raadio- ja filmiprojektist, sealhulgas seriaalist “Kättemaksukontor”.

Uuest hooajast asub Endlasse tööle lavastaja Laura Mets, kes lavastas Eesti muusika- ja teatriakadeemia lavakunstikooli diplomitööna sel kevadel Endlas moodsa armastusloo “Eedeni aed”. Praegu teeb ta Tallinnas oma viimast lavakunstikooli diplomilavastust laulu- ja orkestriala üliõpilastega, lühiooperit “Korduma kippuvad küsimused”.

“Veebruarist asus teatris reklaamitoimetajana tööle Ivo Koosel. Aprillist lõpeb kokkuleppeline töösuhe Katrin Maimikuga, kes aitas meid seni, kuni leidsime avaliku konkursi tulemusel turundus- ja kommunikatsioonijuhi Eveli Loorentsi,” tutvustas teatrijuht.

Mitu aastat oli teater ilma peakunstniku ja peanäitejuhita ning loomejuhi kohuseid täitis Triinu Ojalo. Möödunud aasta juulist asus teatrisse kunstilise juhina tööle Kalju Komissarov ja tänavu jaanuarist sai täidetud teinegi ametikoht, kui peakunstnikuna asus tööle Liina Unt.

Roost märkis, et mõlemad loomejuhid on suurte organiseerimiskogemustega oma ala tipud, aga eelkõige professionaalsed kunstnikud.

Nende mõlema töökohustustesse kuulub eelkõige loometöö korraldamine ja koordineerimine teatri sees, tulevase repertuaari planeerimine, suhtlemine partnerite ja külalislavastajate, -kunstnike, -näitlejatega. Vajadusel teevad nad lavastaja ja lavastuskunstniku tööd.

Repertuaari rikastamiseks kasutab teater edaspidigi külalislavastajaid ja -kunstnikke teistest teatritest ja vabakutseliste hulgast nii Eestimaalt kui välisriikidest,ja uutesse loodavatesse lavastustesse kaasatakse oma trupi kõrval kindlasti külalisnäitlejaid.

“Praegugi on Endlas kaastegev tosinkond külalisnäitlejat. Uued näitlejad-lavastajad toovad värskust meie truppi ja ootuspõnevust publikule,” avaldas Roost.

Praegu on proovisaalis Andres Noormetsa lavastatav draama “Mandel ja merihobu”, kus kaastegevad külalistena Lii Tedre ja Egon Nuter. Aprillis jõuab proovisaali “Woyzeck”, mida teevad külalislavastaja Hendrik Toompere jr ja külaliskunstnik Ervin Õunapuu.

Uutes lavastustes teevad juba suvel külalistena kaasa Helene Vannari, Lii Tedre, Feliks Kark ja Raivo Rüütel. Sügisest liitub külalisena Merilin Kirbits.

Läbirääkimised on lõpusirgel külalislavastajaga Lätist, Galina Polištšuki lavastus peaks esietenduma oktoobri lõpus.

Roost mainis, et uutest plaanidest ja tegijatest saab ta täpsemat infot jagada uue hooaja alguses, septembris, ent seniks soovib ta kõigile elamusterohket teatrikuud.

Peale selle, et eile õhtul kuulutati auhinnagalal Tallinna linnateatris välja Eesti teatriauhindade laureaadid, on 5. aprillini käimas Pärnu Endla publiku lemmikute valiminegi. Selleks tuleb täita ankeet teatrimajas. Publikupreemiad kuulutab välja ja annab üle Pärnu linnapea 12. aprillil Endla suures saalis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles