Uulu koolis tegutsesid ökokratid

, Uulu kooli bioloogiaõpetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ökokratid viisid Uulu kooli õpilased loodusesse õppima.
Ökokratid viisid Uulu kooli õpilased loodusesse õppima. Foto: Erakogu

Ühel päeval tuli Uulu kooli õuele viis härrat, kes tutvustasid end meie 1.–6. klassi õpilastele järgmiselt: fotograaf, matkatark, jahitark, loodusevaatleja ja taimetark. Nad olid valmis meiega oma tarkusi jagama ja meie olime valmis kuulama ja vaatama.

Igal mehel oli kaasas palju näitlikke vahendeid. Klassid said iga targa juures olla pool tundi. Päris tore oli vaadata, kuidas telk püsti saadi ja sinna püüdsid end mahutada võimalikult paljud lapsed. „Tulepulgaga“ priimuse süütamine võttis osal päris naha märjaks – ega see nii kerge olegi, kui esialgu paistab!

Fotoaparaat oli kohe nii suur, et  väiksemad vajasid selle käes hoidmisel abi.

Jahitarga näidatud loomanahad olid väga pehmed ja tema jutt huvitav. Metsa all hiilisid ringi harjumatult vaiksed lapsed, tööleht ja pliiats käes, ning otsisid esimesi kevadekuulutajaid. Üheskoos saadi selgusele, et putukad tegutsevad juba üsna agaralt. Suure puujuraka ümbermõõtu mõõdeti kohe kahekesi. Tegevust jätkus kõigile.

Vahepeal olid direktor ja suuremad poisid sööklast toonud suured toidukastid. Pakkisime need lahti ja avasime suure termose imemaitsva teega. Küll maitses toit õues hästi!

Pärast lõunasööki jätkasime oma tegevusi ja lõpuks oli igal klassil kõik viis tarka kuulatud ja vaadatud.

Meie külalistel oli üllatus kaasas: iga osaleja sai paki kuivatatud puuvilju, mida targad naljatades linnutoiduks nimetasid.

Lastele pakkus päev palju põnevat ja kuuendikud jagasid vaimustunult oma muljeid. “Kõige lahedam oli fotograaf!“ arvasid Sondra ja Joosep. „Ta mõistis noorte nalju,“ lisas Andreas.

Enar sai rikkamaks teadmise võrra, et märgi sokke saab kõhu peal kuivatada. „Kui saapad on märjad, pane jalgade ümber kilekotid,“ jättis Maido meelde.

Karli jaoks oli kõige lahedam jahimees oma loomanahkadega. Kaarile meeldisid aga kõik tegevused, sest kõik oli huvitav.

Ootame huviga 16. aprilli, sest siis tulevad ökokratid uuesti ja terve kool saab veeta toreda päeva looduse töötubades, kus tähelepanu on taaskasutusel.

Projekti Ökokratid“, mille raames Uulu kooli õpilased ökokrattide tarkusi omandasid, kirjutas Tiiu Sommer Tahkuranna vallast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles