Haridusjuhid arutlesid Tšehhis kutseõppe teemadel

, Pärnumaa kutsehariduskeskuse avalike suhete juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haridusjuhtide koostöökohtumine Tšehhi Vabariigis.
Haridusjuhtide koostöökohtumine Tšehhi Vabariigis. Foto: Erakogu

Märtsikuus toimus rahvusvaheline haridusjuhtide õppelähetus “Kutseõpe kui riigi hariduse ja majanduse alustala” Tšehhi Vabariigis Poděbrady linnas.

Kutsehariduse olulistel teemadel kõnelema kogunes Tšehhi Vabariiki 12 osalejat Euroopa eri riikidest. Eesti puhul tõusis esile ainulaadne kutseõppeasutuste akrediteerimise süsteem, kus koolide välishindamisele on kaasatud ettevõtete esindajad. Samuti vääris tähelepanu Pärnumaa kutsehariduskeskuse praktikaettevõtete tunnustamise süsteem.

Eesti esindajana õppelähetusel osalemine andis teadmise ja arusaamise, et kõik kutseõpetajad võiksid töötada vastavates ettevõtetes, nii nagu toimub see Portugalis ja Ühendkuningriigis. Juhul kui kutseõpetaja ei tööta osalise koormusega ettevõttes, ei saa ta seda eriala õpetada. Jagades teiste riikide kogemusi, tundus õppelähetusel osalejatele hea mõttena õpilase pearahasüsteem nii, nagu see toimib Islandil ja Taanis, kus koole rahastatakse lõpetajate arvu põhiselt.

Eri riikide kogemusest tasuks Eestis üle võtta praktikajuhendajate tasustamise boonussüsteem ettevõttes, nii nagu seda tehakse Saksamaal ja Taanis, et säiliks huvi võtta praktikant oma ettevõttesse ja teda seal ka juhendada, kuna väga paljudel juhtudel jääb praktikant võimalusel edaspidi tööle just sellessesamasse ettevõttesse.

Kogemustevahetus osalejatega ja õppelähetuse korraldajaga andis palju häid kontakte teistes riikides ja kokkuleppeid jätkata arendavat koostööd mitme rahvusvahelise projektiga.

Haridusjuhtide õppelähetusel osalemist  toetas Archimedese Euroopa elukestva õppe programm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles