Hernepõldude keskel upub talu võõrasemadesse

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õuel suure maakeldri peal uhkustab kiviktaimla.
Õuel suure maakeldri peal uhkustab kiviktaimla. Foto: Urmas Luik

Pärnumaa kauni kodu konkursile esitatud taludest parimaks tunnistatud Kalda talu asub Halinga valla Tarva külas.


Veerand tundi sõitu Pärnu kesklinnast, Via Balticast mõnisada meetrit looklevat teed pidi ja jõuabki Kalda talu õuele. Karli Kaldale on see sünnitalu, kus kogu elu elatud. Talu ümbruse põhikorrastaja on praegu aga tema elukaaslane Marika Alemaa. Talupidajate peres kasvab kaks poega: 12aastane Kevin ja neljakuune Kennet.

Lõputu rassimine toob rõõmu

Paarkümmend viljapuud, pikad maasikapeenrad, maakeldri peale rajatud suur kiviktaimla, eriimelised lillepeenrad ja -amplid, kümnete meetrite kaupa elupuuhekke, jalgpalliplats, õuessöömise nurk. Kõik piinlikult puhtaks rohitud ja niidetud.

Kel vähegi aimu aiatöödest, adub hetkega, et kõige selle korrashoid nõuab täistööpäevade jagu rassimist.

"Kui iga päev natuke teha ja murul ega peenardel mitte käest lasta minna, ei võta maja ümbruse korrashoidmine just üle mõistuse palju aega," räägib Marika Alemaa.

Kas nii suureks ja lõputuks tööks viitsimist jagub?

"Ikka, see on ju meie kodu," kostab perenaine.

Aga on see kohustus või rõõm?

"Rõõm, loomulikult rõõm! Nii palju kui väikemees lubab, ikka tuleme välja midagi tegema. Selle nimel, et endal ja lastel siin hea oleks, ju teemegi."

Milline on lemmiktegevus aias?

"Ilu nautida. Kui kõik on tehtud, on nii mõnus istuda. Suvel enamiku ajast väljas elamegi."

Kõige tüütum töö aias?

"Varem oli lehtede riisumine sügisel, aga eelmisel aastal meisterdas mees muruniidukile taha sellise koguja, mis lehed ära korjab, ja pääsesin sellest tüütust tööst."

Marika pole aiandust õppinud. "Nii nagu mõtted tulevad, nii teengi. Mõni asi läheb nässu, siis teen pärast teistmoodi," räägib ta. "Eriti meeldivad mulle kiviktaimlad."

Kiviktaimlad ongi igati sobiv võimalus põldude kõrval asuva maja juures lilli kasvatada, kuna tugevad tuuled kipuvad kõrgeid lilli räsima.

Takistamaks tuulel maja ümber laastamistööd teha, on pererahvas sinna istutanud elupuuhekid. Tulevikus peaks hekkidest ümbritsetud mängu- ja spordiplatsil ning grillimis- ja söögikohal olema mõnus istuda tuulistelgi päevadel.

Praegu, kui õunapuude ja tulpide õitsemisaeg läbi, torkavad maja ümber kõige enam silma võõrasemad. Need on perenaise sõnutsi ütlemata tänuväärsed lilled: külvavad ennast ise, õitsevad kõikjal ja kogu suve.

Marika on uudsete värvidega võõrasemasid saanud peretuttava aiandist, aga Kalda talu aias leidub selliseidki, mis krundile toodud mullas peitunud seemnetest ise kasvama läinud.

"Need põllul kasvavad imepisikesed kannikesed muutuvad nii lopsakaks, kui peenrale istutada ja veidi väetist saavad," kiidab Marika. "Kui eri värvi võõrasemasid kõrvuti istutada, tekivad varsti uut värvi õitega taimed, sest need annavad üksteisele värvi nagu tulbidki."

Tööd kodu ümber on algusjärgus

Tänavu napib Marikal maja ümber tegutsemiseks aega, kuna neljakuune Kennet nõuab suure osa tähelepanust. Samal ajal on just pisipoega silmas pidades kavas tulevaks aastaks vanema poja spordiplatsi kõrvale mänguväljak rajada.

Veel tahab pererahvas ehitada grillikoja, jahisaali, uue kaevu ja sauna. "Plaane ja soove on nii palju, et tegelikult meil see maja ümbruse korrastamine ja ehitamine siin alles algab," räägib Marika.

Kui peenarde eest hoolitsemine on valdavalt perenaise pärusmaa, siis muruniitmine Karli ja Kevini töö. Peremehe tööpäevad kuluvad, hoolitsedes talu põldude eest, kus kasvamas vili ja hernes. "Hernes läheb loomasöödaks ja kui õnnestub mõnele tööstusele pakkuda, siis inimeste toiduks samuti," selgitab Karli.


 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles