Juhtkiri: Eestil seisavad ees näguriaastad

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Kes küll oli see rahandusminister, kes lubas riigieelarve jõudmist tasakaalu juba sel aastal ja ülejääki edaspidi? Eks ikka Jürgen ”Käärkäsi“ Ligi, kes nüüd räägib, et see oli eelmine eesmärk, millest eelmine valitsus loobus.

Praeguse valitsuse moodustamise hinnaks oli paljude, ennekõike sotside soovide koalitsioonileppesse lülitamine. Valitsuse moodustamise käigus jättis kahtlase mulje, et ReSo võimuliit hämas lubaduste katteallikate üle. Nüüd on selge: lubadused olid andmiseks ja nende täitmise hind on eelarve tugevasti tasakaalust väljaviimine. Teisisõnu: kõik see, mida ReSo valitsus inimestele lubab, võetakse teistpidi, näiteks maksudena, tagasi. Kui nii peaks minema, võib Reformierakonnal ja sotsidel tekkida järgmistel valimistel suuri raskusi, et end valijatele meeldivaks teha.

Majanduskasvu ootuse kärpimine 1,6 protsendi võrra eelmisel suvel prognoositud 3,6 protsendilt kahele protsendile oli valus samm. Kuna eeskätt välismajanduskeskkonna arengud on Ukraina sündmuste tõttu raskesti ennustatavad, ei pruugi majanduskasvu näitaja kahelegi protsendile jääda. See tähendab plaanitust saja või isegi rohkema miljoni euro vähem laekumist eelarvesse. Äsjaste lubaduste hind on aga kahesaja miljoni euro alla.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles