Kommentaar: Miks Kiiev käitub pehmelt?

Toomas Alatalu
, politoloog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Alatalu.
Toomas Alatalu. Foto: PP

Eelmine nädal pani seda tõesti küsima, sest esialgu läks kõik ladusalt: Euroopa Nõukogu parlamentaarne assamblee arutas ja hääletas esmaspäevast neljapäevani Venemaa käitumist Ukrainas ja pani ta lõpphääletusega selgelt nurka (poolt 145, vastu 21, erapooletuid 22), mis tähendab Moskva eemalejätmist ENPA tööst aasta lõpuni.

Euroopa toetuse lainel läks Ukraina peaminister Arseni Jatsenjuk koos ministritega reedel Donetskisse, kus olid koos kohalikud ehk Kiievile lojaalsed juhid, ent suure üllatusena Ukraina rikkaim mees Rinat Ahmetovgi, kes siiani oli ustavalt teeninud kukutatud presidenti Viktor Janukovõtšit.

Peaminister lubas Ida-Ukrainale suuremat otsustusõigust, kuid väljakutele kogunenud mass lükkas peaministri pakkumise tagasi ja nõudis vaid enda esitatud nõuetele (kohe referendum, maksud jäägu kohapeale jms) vastamist. Polnud raske mõista, et peaministri mittetunnustamine oli Kremli poliitika ja hoiaku – Kiievis pole seaduslikku võimu – matkimine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles