Maailm – meie kõigi kodu

Ille Rohtlaan
, Koidula gümnaasiumi õppejuhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: logo

Koidula kooli selleaastane konverents – KOKOKO – saab teoks 24. aprillil ja kannab pealkirja „Maailm – meie kõigi kodu“. 

Konverents keskendub maailmahariduse võtmes eri maadele ja kultuuridele, käsitledes usundite, keelte, riikide ja maade eripära, kunsti- ja kultuurisaavutusi ning üleilmastumisega kaasnevaid sotsiaalkultuurilisi muutusi. Viie töötoa töökeel on inglise keel.

Selleaastase konverentsi peaesineja on Kuressaare linnapea, rahvusvahelise kaitseuuringute keskuse teadur Hannes Hanso. Ta on töötanud kaitse- ja rahandusministeeriumis ning kuulunud Euroopa Liidu diplomaatilisse teenistusse. Maailmarändur, kes on osalenud kolmel Uhhuduuri retkel.

Konverentsi töötoad on nimetatud maade ja kultuuri järgi, näiteks  Hiina töötuba veavad isiklikult kogetud huvitavate lugude kaudu aasta Hiinas vahetusõpilasena veetnud Taavi Altpuu ja Hiinas elanud Veera Huovinen.  

Prantsusmaa töötuba  juhib Pärnu linna haridus- ja kultuuriosakonna juhataja asetäitja, prantsuse keele õpetaja Ela Tomson, kes koos prantsuse keele õppijatega loob eheda õhustiku koos prantsuspärase kohvikukultuuri, šansoonide ja muu maale omasega.

Jaapanit tutvustab tõusva päikese maal vahetusaasta raames elanud Saskia Virosiim. Töötoas on põhiteemad Jaapani koolielu, kultuur ja rahvas. Jagatakse kogemusi, kuidas kohaneda võõra riigi eluoluga.

Venemaa töötuba kannab pealkirja „Armastus ja kakskeelsus“ ja seda juhib vene keele õpetaja Viive Korb, kes on külalisesinejaks kutsunud Sanga-Tõnise vene turismitalu perenaise Veronika Meibaumi. Märksõnad on kakskeelne abielu, peretraditsioonid, kasvatus kakskeelses peres.

Itaalia töötoas “Itaalia toit & kultuur” kohtub õpilastega Monica Miori Itaaliast. Ta teeb Eestis oma vabatahtliku teenistust ja on huvitatud  kõigest, mis on seotud kultuuri ja hea toiduga. Töötoas saab tutvuda itaalia kultuuri eripäraga, võrrelda itaallaste ja eestlaste käitumisstiili, valmistada tiramisut ja kuulda Euroopa vabatahtliku teenistuse programmist.

Iirimaa töötuba kannab pealkirja “Žongleerimise ABC”, kus Iirimaalt pärit Ned Whyatt õpetab žongleerimispalle meisterdama. Seejärel saab iga osaleja enda valmistatud pallidega paar trikki ära õppida. Ned räägib muidugi Iirimaast ja vabatahtliku teenistuse programmist, mille raames ta Eestisse tulnud on.

Sloveenia töötuba “Hiphopmuusika & kultuur” juhatab Jure Dolar Sloveeniast. Jurel on hiphopiga sügav isiklik side: ta on aastaid kontserte korraldanud ja laule kirjutanud ning neid esitanud. Töötoas avab ta hiphopi kultuuri ajalugu ja olemust, toob näiteid selle elementidest ja kui hästi läheb, esitab mõne oma laulu. Kuna Jure viibib Eestis Euroopa vabatahtliku teenistuse programmi raames, saab pisut kuulda sellest programmist ja loomulikult Jure kodumaast Sloveeniast.

Šimon Šťastný juhib Tšehhi töötuba „Czech Republic calling“. Šimoni töötoal on tema enda sõnul kaks põhilist eesmärki: eelkõige soovib ta tutvustada oma kodumaad ning kummutada müüdi, et Tšehhi Vabariik on uhke ainult Tšehhi õlle ja Škoda autode üle. Teiseks räägib Šimon oma kogemuse põhjal, kuidas välismaal õppimine võib muuta elu. Šimon õpib magistriõpingutes spordikorraldust Charlesi ülikoolis, mis on vanuselt kuues ülikool  Euroopas. Praegu on tal vahetusaasta Tartu ülikoolis.

Nepali töötuba juhendab Tartu ülikooli Pärnu kolledžis rahvusvahelist magistrikava  “Heaolu- ja spaateenuste disain ja juhtimine” õppiv Laxmi Khadka, kes sai bakalaureuse kraadi hotellimajanduse alal Nepali pealinnas Katmandus. Laxmi jaoks on Eestis kõik uus ja kodumaast erinev. “Nepalis tehakse kõike traditsioonidele toetudes ja mina olen väga rangetes raamides üles kasvanud,” on neiu usutluses Pärnu Postimehele tunnistanud.

Koidula kooli konverentsi traditsioon ulatub aastasse 1953 ja KOKOKO nime kannab üritus aastast 1962. KOKOKO 2013 kandis pealkirja „Kuidas saada oma elu meistriks“ ja arutles selle üle, mida tähendab inimeseks olemine ja jäämine meie kiirelt arenevas maailmas – kuidas saada ja jääda kauaks terveks, tugevaks ning alati õppivaks oma elu meistriks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles