Vändra vallakirjutaja ostis Kurgjale talu 140 aastat tagasi

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
“Kõige üllatavamad ja armsamad kohtumised on need, kus inimesed on hästi huvitatud muuseumist ja peavad meie tööst lugu,” räägib Carl Robert Jakobsoni talumuuseumi direktor Monika Jõemaa veskisillal, mis paar aastat tagasi uueks ehitati.
“Kõige üllatavamad ja armsamad kohtumised on need, kus inimesed on hästi huvitatud muuseumist ja peavad meie tööst lugu,” räägib Carl Robert Jakobsoni talumuuseumi direktor Monika Jõemaa veskisillal, mis paar aastat tagasi uueks ehitati. Foto: Urmas Luik

Vändrasse venna asemele vallakirjutajaks tulnud Carl Robert Jakobson unistas väiksest talukohast ja kui 1873. aasta lõpus läks müüki Kurga-Tõnise talu, lõi ta selle omanikuga kontrahti sõlmides käed.

“Täna on mul Sinule üht väga rõõmsat sõnumit kuulutada. Ma olen nimelt oma “Kooli lugemise raamatu” esimese jao müümisest ja teise jao kirjastada andmisest 2500 rubla teeninud ja endale Uue-Vändras 5000-rublase päriskoha ostnud. Aprillis kolin ma sinna. Nii ilusat kohta, kui Kurgja on, olen ma harva näinud. Ta on täitsa metsa sees Pärnu jõe mõlemal kaldal. Paik on suurepärane, igalt poolt metsaga piiratud, ka minu oma krundi peal on ilus mets…” Sedasi kirjutas noor Jakobson 17. jaanuaril 1874 oma pruudile Julie Thalile. Peig Carl Robert kolis tallu jüripäeval 23. aprillil vana kalendri järgi. Meie ajaga ehk uue kalendriga võrreldes teeb see 12 päeva edasi, seega siis 5. mai.

Noorpaari istutatud võimas kaheharuline looduskaitse alla võetud pärn meenutab veel ajahambast läbipuretud Kurga-Tõnise taluaset. Sealt tõi peremees uude kohta Kurgja-Linnutajale üle palkaida, mis on Carl Robert Jakobsoni talumuuseumi vanim hoone.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles