Munamäele valmib Eesti uhkeim välirulapark

Anu Villmann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Möödunud nädalavahetusel lammutati pargist kõik vanad atraktsioonid ja sel nädalal hakati uusi ehitama. Senisest põnevam ja suurem park peaks sõiduvalmis saama 1. juuniks.
Möödunud nädalavahetusel lammutati pargist kõik vanad atraktsioonid ja sel nädalal hakati uusi ehitama. Senisest põnevam ja suurem park peaks sõiduvalmis saama 1. juuniks. Foto: Ardi Truija

Pärnus Munamäel läks lahti uue skate-pargi püstitamine. Senisest märksa kõrgemate ja põnevamate rampidega trikipark valmib juuniks.

Munamäe päevinäinud rulapark vahetatakse uue vastu välja eeskätt seetõttu, et lähenemas on Eesti ühe suurima tänavaspordivõistluse Kuldrula juubeliüritus.

Kuldrula festivali peakorraldaja ja Eesti tänavaspordi liidu asepresident Hannes Paldrok ütles, et tõuke uue pargi rajamiseks andis Kuldrula kümnenda, juubeliürituse korraldamisest tulenev vajadus korraliku võistluspargi järele. 2010. aastal ehitatud ja nüüdseks küllaltki lagunenud rulapark ei paku sõitjatele enam pinget.

Eelmised, neli aastat vastu pidanud kaheksa atraktsiooni võeti platsilt maha nädala eest. Parki lammutanud trikiratturi Rasmus Paimre hinnangul olid need täiesti läbi.

“Päris ohtlikuks olid muutunud. Igale poole olid augud sisse tekkinud, rula ja tõukerattaga poleks neil enam sõita saanud,” ütles ta.

Enamik rulapargis juhtuvatest õnnetustest on tingitud just rajatiste kehvast seisukorrast. Kui rula või ratas takerdub, lennutab järsk pidurdus sõitja suure hoo pealt maha ja tagajärjeks on rasked vigastused.

Kõrgem, suurem, laiem

Munamäe uue rulapargi ehitaja leidmiseks korraldatud lihthankel tegi parima pakkumuse summas 43 680 eurot Paikusel tegutsev OnWheels OÜ, mille omanik on Paimre. Tema on ka üks uue pargi disainijaist.

Pargiprojekti kogumaksumus on 45 600 eurot, millest 31 956 eurot katab EASi regionaalsete investeeringute programm, Pärnu linna osalus on 6044 eurot.

Olgugi et valmiv park võtab enda alla niisama suure ala kui enne, tuleb see eelkäijast oluliselt etem.

“Olen ise aastaid BMX trikiratast sõitnud ja tean, mis ootused sõitjatel on. Ka tasemel sõitjatel ei hakka siin igav,” lubas Paimre.

Kõik atraktsioonid on varasemast kõrgemad, suuremad ja laiemad, paljast asfaldipinda jääb nende vahele vähe.

Obstaaklid moodustavad terviku, neil saab sõita mitmes suunas ja kiirema hooga.

Paldroki jutu järgi peab park vastavalt regionaalsete investeeringute programmi tingimustele püsima vähemalt järgmised viis aastat.

“Just seetõttu ongi kõik obstaaklid palju suuremad kui vanas pargis. Nii saab uus park ka viie aasta pärast pakkuda noortele katsumusi ja lõbu,” selgitas ta.

Paimre lubas pargi ehitamisel anda endast parima, et atraktsioonid peaksid kauemgi vastu kui viis aastat.

“Värvime lõikeääred üle ja vaatame, et kõik, mis maad puudutab, saaks kaitsekihi peale. Ehitajana anname pargile viieaastase garantii, kuid eeldatav vastupidamisaeg on seitse aastat,” sõnas ta.

Avatakse 1. juunil

Paimre ütlust mööda on nad töökojas pargi püstitamiseks kõik ettevalmistused ära teinud ja järgmise paari nädalaga peaks obstaaklid Munamäele püsti saama. Siis kulub veel nädalake järeltöödele, pannakse paika ohutussildid ja pingid ning uus skate-park avatakse sõitjatele 1. juunil.

Paimre ettevõtte rajatud on ka Paikuse rulapark. Kilingi-Nõmmest pärit trikiratturi firma ongi spetsialiseerunud sise- ja välisrulaparkide ehitamisele ja paigaldamisele, peale selle peab Paimre e-poodi OnWheels, mis müüb tänavaspordivarustust.

Pärnusse kerkivat parki peab noormees üheks Eesti ägedamaks vabaõhu skate-pargiks.

“Tasemel väliparke on Eestis viis ja Pärnu oma tuleb kindlasti selline, kus kõik sõita tahavad. Siin leiavad tegevust nii algajad kui edasijõudnud,” märkis ta.

Esimene modernne rulapark ehitati Pärnusse 2005. aastal, samal aastal taaselustati Kuldrula võistlus. “Kuldrula 2014” raames toimuvad 11.–13. juulil Munamäe uhiuues rulapargis Eesti meistrivõistlused rulasõidus, trikirattasõidus, trikirulluisutamises ja trikitõukerattasõidus.

Võistluste ajal on skate-pargi ümbrusesse toodud ajutised tualetid, kuid pargi igapäevastel kasutajatel tuleb häda korral kõndida üsna kaugele – Vallikääru luha teise otsa, kus asub avalik WC. Paimre arvates võiks mõni käimla asuda rulapargi juures.

Paimre lisas, et tore oleks, kui pargi kõrval oleks kaevgi. “Õnneks Muuli toidupoe juures üks on, aga poleks paha, kui kaev oleks lähemal. Mujal maailmas on skate-parkide juures kaevud,” teadis ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles