Kommentaar: Revolutsioonid küpsevad ja lõpevad kaua

Toomas Alatalu
, politoloog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Passivahetus ei lahenda Krimmi elanike igapäevamuresid.
Passivahetus ei lahenda Krimmi elanike igapäevamuresid. Foto: Reuters

Kuna praegu veel teist domineerivat teemat pole, jätkakem selgi korral Ukrainas toimuva selgitamist. Viimastest sündmustest tähtsaimaks oli kindlasti USA asepresidendi Joe Bideni kahepäevane visiit Kiievisse, mis koos 17. aprillil toimunud Genfi kohtumisega annavad kokku selge sõnumi – USA toetab kindlalt Ukraina uut juhtkonda ja see on määrav. Ning 25. mai presidendivalimised toimuvad. Putin ja Ko jätkavad mõistagi kisa Kiievi võimu mittelegitiimsuse lainel, sest midagi tuleb Krimmi vallutamise õigustuseks rääkida.

Ükski rahvusvaheline institutsioon ei aktsepteeri sõjaväega üleujutatud territooriumil toimunud rahvahääletuse tulemusi – sestap on vaja rõhuda sellele, et see samm võeti ette Kiievis ebaseaduslikult võimule tulnute poliitika tõttu, ja sellest teesist ei loobu Moskva niipea. Mõte on ju, et lõputu legitiimsuse-mittelegitiimsuse arutelu jätaks tähelepanu alt välja peamise: Krimmi sõjalise okupeerimise fakti.

Osaliselt on see saavutatud, kui pidada silmas Ida-Ukraina kümnete isehakanud linnapeade ja kuberneride hõiskamisi – oleme niisama legitiimsed kui Kiievi omad ja me ei lahku ameteist enne, kui nemad on läinud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles