Jüriöö tuled süttisid taas

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mädara linnamäel süütasid tule Kaitseliidu Pärnumaa maleva pealik Tõnu Miil ja Pärnu maavanem Andres Metsoja.
Mädara linnamäel süütasid tule Kaitseliidu Pärnumaa maleva pealik Tõnu Miil ja Pärnu maavanem Andres Metsoja. Foto: Ants Liigus

Teisipäeva õhtul tõestas 90 inimest, et muistsel märgutulel kulub Vändra-taguselt Mädara linnamäelt Pärnu kesklinna jõudmiseks 59 minutit ja 35 sekundit. Muuseumi ees ja Munamäel tähistati jüriöö ülestõusu 671. aastapäeva.

Eelmisel aastal tehti eksperiment uurimaks, kui kaua võtab aega märgutule jõudmine Koongast Pärnu südalinna. Selgus, et 59 minutit ja 38 sekundit. Tänavu oletati, et märgutule edasiandmiseks kulub poolteist tundi, ja tule nii kiire kohalejõudmine oli paljude jaoks üllatus.

Pärnu muuseum näitas, et jüriöö ülestõusu aastapäeva tähistamine ei pruugi olla igav tähtpäevaüritus. Keegi ei käskinud noortel ja nende vanematel teisipäeva õhtul kell üheksa muuseumi ette minna ja hiljem tõrvikutega rongkäigus Munamäele marssida. Aga sajad inimesed tulid, sest neil oli põnev.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles