Riigikogu võttis vastu Pärnu kuurordielevandi vette lubava seaduse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuurordielevant Pärnu keskrannas.
Kuurordielevant Pärnu keskrannas. Foto: Ardi Truija

Riigikogu võttis neljapäeval 79 poolthäälega vastu veeseaduse muutmise eelnõu, mida eriti ootasid pärnakad, sest see lubab Pärnu kuurordielevandi ehk elevandikujulise liumäe taas kuivalt maalt rannavette tõsta.

Pärnu linnavalitsuse arenguteenistuse juhataja Anneli Lepa sõnul ilmnes mullu suvel linnavõimule ootamatult, et 14 000 eurot maksma läinud elevandikujulise atraktsiooni vette paigaldamisel nõuab veeseadus hoonestusloa taotlemist. Nimelt käsitles senine seadus liumäge kaldaga püsivalt ühendamata ehitisena, mille püstitamiseks ja avalikul veekogul koormamiseks oli vaja taotleda veeseaduse kohaselt hoonestusluba.

Kui aga Pärnu linnavõim asus hoonestusluba taotlema, selgus, et riik seda siiski väljastada ei saanud. Nimelt kuulub merealune maa Pärnu maavalitsusele, samal ajal on maakonnaplaneeringu koostamise menetlus veel pooleli ja seetõttu ei saanudki liumäele hoonestusluba anda.

Riigikogu Pärnu saadikurühma kuuluva keskkonnakomisjoni liikme ja veeseaduse eelnõu juhtivmenetleja Annely Akkermanni sõnade kohaselt asus keskkonnakomisjon seisukohale, et bürokraatia vähendamiseks tehtavad sammud veeseaduse muutmisel, mis said alguse palju kära põhjustanud kuurordielevandi tõttu, vähendavad riigis ülereguleerimist.

„Seadusemuudatus lihtsustab puhkerajatiste ehituse menetlemist kõigis Eesti avalikes randades. Pärast seaduse jõustumist annab loa ehitusobjekti paigaldamiseks otse majandus- ja kommunikatsiooniministeerium, mis lihtsustab ja kiirendab protessi ning vähendab oluliselt paberimajandust,“ ütles Akkermann.

Akkermanni sõnul on peale veeseaduse muutmise jõustumist kohalikul omavalitsusel pärast majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi väljastatud luba õigus välja anda juba nii ehitus- kui kasutusluba. „Inimeste jaoks paraneb seadusemuudatuse jõustumisel samalaadsete projektide menetlemiskiirus. Eelnõu seaduseks saamisel hakkab kuurordielevandina tuntud liumägi Pärnu rannas seisma täiesti seaduslikult ja pahandused illegaalse paigalduse pärast saavad positiivse lahenduse," selgitas Akkermann.

Pärnu randa kavandatud kuurordielevandi idee pärineb eelmise sajandi keskpaigast, kui rannavees kõrgus kaks puidust elevandikujulist liumäge. Elevandi projekteeris ja ehitas osaühing Tiptiptap. Koos paigaldusega läks elevant maksma 14 029 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles