Pillerpall ja toimetulekukool edendasid tervist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetulekukooli ja Pillerpalli lasteaia südamenädal: erirühmade spordipäev.
Toimetulekukooli ja Pillerpalli lasteaia südamenädal: erirühmade spordipäev. Foto: Erakogu

Süda on nagu auto mootor, mis peab alati töökorras olema. Sellest, kuidas oma südamele head teha ja teda rõõmustada, pöörati Pärnu Pillerpalli lasteaias ja toimetulekukoolis aprillikuu jooksul rohkelt tähelepanu. Selleks et tervist edendada ja elust rõõmu tunda, olid planeeritud üritused suurtele ja väikestele.

Hommikud juhatasid sisse terveks laulmine ja igahommikune tantsuline võimlemine.

Koolieelikud said käia sportimas Pärnu koolispordiliidu korraldatud traditsioonilisel ülelinnalisel spordipäeval „Sinu sammud loevad“. Pärnu spordihallis toimus teinegi samalaadne üritus. Erivajadustega lastele, ka toimetulekukooli õpilastele, korraldati Pärnu linna ja haigekassa toetusel erirühmade viies sportlik mängupäev. Pärnu linna pedagoogid terviseedenduse ja eriõpetuse ühendusest olid vahvad tegelased A. A. Milne'i raamatust "Karupoeg Puhh". Cristopher Robin, Puhh, Öökull, Notsu, Iiah, Jänku, Kängu, Tiiger ja Mesilane mängisid lastega Saja Aakri Metsa üheksas põnevas kohas. Kõigile lastele meeldis oma võimeid proovile panna, liikuda, sportida ja toredate tegelastega aega veeta. Pärast sportimist tutvuti 14 lasteaia postritega teemal "Liikumise aastaring".

Juba kolmandat aastat matkas kogu Pärnu toimetulekukool südamenädalal Vana-Pärnu Naali parki. Üritus, mille moto oli „Sinu sammud loevad“, on saanud väga meeldivaks ja oodatud ettevõtmiseks. Sihtpunkti jõudnud, tehti looduslikust materjalist – okstest ja käbidest – suur  südamekujutis ning sinna sisse kirjutas iga osaleja oma nime. Siis puhati, mängiti ja hakati tagasi tulema, igaüks vastavalt oma võimetele.

Rõõmu valmistas see, et esimest aastat avaldas päris suur grupp õpilasi koos saatjatega soovi veel kõndida. Nii pikendati jalutuskäiku Vana-Pärnu lõppu ja sealt kooli tagasi. Kõik, kes osalesid matkal, kinnitasid seda omavalmistatud nimelise südamega, mille asetasid rännaku eel südamekujulisele plakatile.

Koostöös Pärnu piirkonna Eesti õdede liiduga pidas Pärnu haigla reumakabineti õde Kersti Ossar lasteaia ja kooli personalile loengu „Ülevaade liigesehaigustest“.

Rahvusvahelisel tervisepäeval oli lasteaia personalil võimalus kätt proovida Pärnu Tervise Paradiisi bowling’u-saalis. Paljudele oli see esimene kogemus, mängu edukus sõltus nii õnnest kui oskustest. Oh seda õnne ja rõõmu, kui ühe löögiga õnnestus kümme kurikat maha lüüa.

Ka üllatused ja kingitused rõõmustavad südant. Meie kõige väiksemate laste Juntsude rühmast valmistas lapsevanem jalgpalliväravad! Nüüd saavad jalgpallimeelsed poisid ja tüdrukud õues sportlikult aega veeta.

Selleks et südant rõõmustada nalja ja naeruga, tähistasime ülemaailmset tsirkusepäeva. Mürakarude rühma kuue-seitsmeaastased lapsed koos klounide Trillala ja Trullallaaga olid ette valmistanud vahva etenduse, kus esinesid karud, kassid, lõvid, rammumehed, köieltantsijad, ratsamehed ja baleriinid. Eriti eksootiline ja põnevust pakkuv number oli idamaine maotaltsutaja, kes oma vilepillimänguga suure mao korvist välja võlus. Päev pakkus lastele väga palju rõõmsaid ja lõbusaid hetki.

Ennetustööga tegelevad noorsoopolitseinikud Kristi Vahi, Valeria Gontšaruk ja kadett Sander Kobolt andsid ohutusega seotud liiklustunni. Mürakarude rühma kuue-seitsmeaastastele lastele meeldis õpetliku sisuga üritus väga, eriti see, et nad said ohtralt küsimusi esitada.

Südamekuule pani punkti jüripäeva jooks. Lasteaia ja toimetulekukooli ühisel traditsioonilisel ettevõtmisel ei pidanud mitte ainult tõrvikutega ümber maja jooksma, vaid eelnevalt tuli läbi teha tähtede otsimise mäng, mille tulemusena pidid asjaosalised kokku saama sõna TÕRVIK. Rahvast ergutasid kaabudega „Jürid“, kes võitlesid mõõkadega, tantsisid ja kukerpallitasid ning rääkisid jüripäeva rahvakommetest. Nad väitsid, et kõik inimesed peaksid täna vähemalt ühe kukerpalli tegema, muidu pidavat selg haigeks jääma.

Sel aastal oli väikestel rüütlitel lubatud võitlusrelvad kaasa võtta ja seetõttu oli eriti poistel palju meelepärast toimetamist.

Iga-aastane südamenädal ja sellega kaasnevad üritused pakuvad  kõigile rõõmu ja tervist ning turgutavad südant.

Olgem terved ja tugevad, hoidkem  iseennast ning oma lähedasi ja sõpru, järgides tervislikke eluviise ja liikumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles