Kommentaar: Tatarlased tulid Kiievile appi

Toomas Alatalu
, politoloog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Krimmi tatarlaste poliitiline aktiivsus on muutnud farsiks venelaste okupatsiooni Krimmis.
Krimmi tatarlaste poliitiline aktiivsus on muutnud farsiks venelaste okupatsiooni Krimmis. Foto: Reuters

Nädalavahetuse suures poliitikas väärivad esiletõstmist Vene presidendi Vladimir Putini kolmas lubadus viia Venemaa väed Ukraina piirist kaugemale, mida sedapuhku telepildiga kinnitati, ja Moskva uus lubadus jätkata gaasitarneid ka siis, kui Kiiev maksab vana arvet vähem – peaasi, et maksab.

Kui need kaks taganemiskäiku olid eelnenud sündmuste loogikat arvestades oodatavad, tuleb üllatuseks pidada Krimmi tatarlaste väidetavalt 30 000inimeselist kogunemist Simferopoli serval asuvale kalmistule ja ”Ülekrimmilise krimmitatarlastest genotsiidiohvrite leinamiitingu resolutsiooni“ vastuvõtmist.

Teatavasti saatis Stalin kõik tatarlased Krimmist Kesk-Aasiasse ja Siberisse 18. mail 1944 ja mullu kavandati seoses läheneva 70. aastapäevaga rahvusvahelise foorumi korraldamist deporteeritud rahva õiguste jaluleseadmiseks. Paraku tulid vahele sõda ja Krimmi okupeerimine. Ent tatarlased tõstsid kohe oma rahvuslik-territoriaalse autonoomia nõude, mida Moskva ignoreeris – kiiruga tehtud Krimmi põhiseadusesse seda ei pandud. Sellest ka tatarlaste vastuhääled 11. aprilli põhiseaduse vastuvõtmisel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles