KIK sõidutas toimetulekukooli Jääaja keskusesse

, toimetulekukooli õppealajuhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu toimetulekukooli lapsed Jääaja keskuses.
Pärnu toimetulekukooli lapsed Jääaja keskuses. Foto: Erakogu

Maikuu palaval päeval, kui termomeeter näitas õues 28 kraadi, astus toimetulekukooli pere sisse hämarasse ja jahedasse Jääaja keskusesse – just õigesse kohta, kus panna ilus punkt veeaastale.

Keskkonnainvesteeringute keskuse (KIK) projekti raames käsitleti õppeaasta jooksul vee teemat õppekäikudel ja katsete kaudu ning leiti, et vesi on seotud peaaegu kõigega inimeste ja teiste organismide elus. Õpilastel on ettekujutus, milline on meri ja jõgi, ning õppereisil kogeti, milline on järve erinevus neist veekogudest.

Jääaja keskus asub Tartumaal Äksis kauni Saadjärve kaldal. Meid lahkelt vastu võtnud giidid tutvustasid alustuseks Saadjärve tekkelugu. Nimelt olla suur vägilane Kalevipoeg endale järve tahtnud. Oli siis ema käest nii kaua nuianud, kuni see öelnud: „Olgu, saad järve.“ Nii sai Kalevipoeg endale Saadjärve.

Seejärel algas meie retk lemming Lempsiga läbi keskuse kolme korruse. Esimesel korrusel räägiti, millised on vee kolm olekut, saime lamada öise tähistaeva all ning kujutada ette, kuidas on olla üleni lume alla maetud. Mammuti ja mammutipoja juures saime teada, et mammut oli nii pikk kui kolm täismeest kokku panna ja niisama raske kui neli sõiduautot koos.

Teisel korrusel tutvustas giid jääaja loomi, võisime katsuda mammutipoega, võrrelda oma jalajälge mammuti omaga ja saime teada, kuidas mammutid toitu närisid. Palju elevust tekitas kompimismäng. Katsumise järgi tuli ära arvata, kas kotis on takk, ilvese käpp, männikäbid või hoopis hobuselakk. Väikeses kinosaalis vaatasime filmi liustiku sulamise ja jäämägede tekke kohta.

Kolmandal korrusel nägime polaaraladel elavaid loomi. Kuulmise järgi tuli ära arvata lind, kelle laulu kuulsime. Nägime Tallinna loomaiast pärit jääkaru Fransi, kes Jääaja keskuses oma teist elu elab.

Õppeprogramm lõppes kinosaalis, kus näidati filmi Maa ajaloost läbi veeosakese pilgu.

Õppereis ja programmid said teoks tänu KIKi projektile.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles