Juhtkiri: Igal häälel on väärtus

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Tahes või tahtmata kipuvad Euroopa Parlamendi valimised jääma valijatele kaugemaks kui riigikogu või kohalike omavalitsuste volikogu valimised. Vahetut kokkupuudet kandidaatidega napib, selgeid kõnetavaid teemasid samuti. Üks üle-eestiline valimisringkond võib jätta mulje, et europarlamendi valimised ja europarlament ise on midagi kauget ja puudutavad kedagi teist.

Õnneks või kahjuks ei piirdu maailm vaid kodu ümbritseva 60 kilomeetri raadiusega. Kodupaik on osa linnast või vallast, see on osa Eestist, Eesti on osa Euroopast ja Euroopa osa maailmast. Seda, kui lähedalt võivad meid ühel hetkel puudutada kauged sündmused, demonstreeris ja demonstreerib jätkuvalt Ukrainas toimuv. Selles osas, milline Euroopa Liit võiks olla ja peaks olema, saavad kaasa rääkida Euroopa Parlamendi liikmedki. Parlamendi roll suureneb järk-järgult ja kuigi sel on palju vigu, ei ole tegu kauge, mõttetu ja kasutu institutsiooniga.

Võrreldes valimisaktiivsust tänavuste eelvalimiste ajal europarlamendi valimistega 2009. aastal, näitab see huvitaval kombel kasvu, mitte langust. Viie aasta eest käis eelhääletamas 129 276 valijat, seekord 174 245 – see on 19,3 protsenti varasema 14 protsendi vastu. Osalt tänu Keskerakonnale, kes vastustas elektroonilist hääletamist, suurenes e-hääle andjate hulk, mis ületas 100 000 valija piiri.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles