Kommentaar: Ukrainaga on asjad ühel pool

Toomas Alatalu
, politoloog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Petro Porošenkol piisas veidi üle 55 protsendist häältest, et esimeses voorus olla valitud Ukraina uueks presidendiks.
Petro Porošenkol piisas veidi üle 55 protsendist häältest, et esimeses voorus olla valitud Ukraina uueks presidendiks. Foto: Reuters

Vene president Vladimir Putin on kõva jutumees, ent temagi räägib nüüd end ridamisi sisse ja presidendi pressiosakonnal tuleb öeldut siluda. Nii läks nädalalõpul Peterburis, kui Putin kohtus välisajakirjanikega ja ajas Ukraina seadusi tõlgendades asja sedavõrd sassi, et sakslasest korrespondendil ei jäänud muud üle kui küsida: ”Järelikult on teie jaoks praegugi legitiimne president Janukovõtš?“ Mis teha, kui ühel hetkel võeti pähe kaitsta Krimmi iga kandi pealt ebaseaduslikku okupeerimist sel moel, et kuulutad Ukraina enda võimu ebaseaduslikuks ja hakkad siis seda korrutama.

Jutt on Putinist endast, sest kaks päeva rääkis ta Peterburis ebaseaduslikust, mittelegitiimsest võimust, sõjalisest riigipöördest jmt. Kus see sõjaline riigipööre sai küll juhtuda, teab vaid tema, sest Kiievis vahetus võim parlamendisaalis niimoodi, et algul 30 ja siis veel niisama palju parlamendisaadikuid vahetas 21.–22. veebruaril poolt. Nad läksid üle eurointegratsiooni pooldajate leeri ja hääletasid uued mehed ametisse.

Kõik sõjalise riigipöörde tunnused olid näha Krimmis, kui 27. veebruari hommikul sisenesid relvis mehed parlamendihoonesse ja nende sees olles hääletati võimule valimistel viis protsenti hääli saanud Sergei Aksjonov. See, et Putin nii primitiivset propagandat teeb, näitab viimase väljapanemist ehk enda isiku kasutamist veenmisfaktorina, sest argumente lihtsalt pole.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles