Kõrvalrinnetelgi suured mängud

Toomas Alatalu
, politoloog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina kodusõda on lõppemas, kuid milline see lõpp tuleb, ei oska keegi ennustada.
Ukraina kodusõda on lõppemas, kuid milline see lõpp tuleb, ei oska keegi ennustada. Foto: Reuters

Andsin nädal tagasi ilmunud kommentaari pealkirjaga “Ukrainaga on asi ühel pool” mõista, et seal on ohtlikumad sündmused läbi. Käib kodusõja lõpp – mida ei oska keegi ennustada, sest Vene-Ukraina piir tilgub endiselt läbi ja isegi naiste-laste ja mittesõdivate meeste massiline lahkumine Ukraina vägedest ümberpiiratud linnadest ei võta võitlemislusti paadunud tapjatelt, kes varjuvad purustatud majades, et esimesel võimalusel rünnata.

Käesolev nädal kulgeb kohe kindlasti suuremate tulistamiste saatel, sest eile viibis USA president Barack Obama Varssavis, kus kohtus Ukraina vastvalitud presidendi Petro Porošenkoga. Täna-homme peetakse Brüsselis varem Sotšis toimuma pidanud G8 kohtumise asemel G7 istungit ja reedel on nii Pariisis kui Normandias kohal Vladimir “Vallutaja” Putin. Saab näha, kes temaga seal kohtub ja kes mitte.

Esmaspäeval igal juhul NATO-Venemaa nõukogu istung Brüsselis toimus ja lõppes tõdemusega, et pole võimalik kokku leppida – ent ikkagi ju kohtuti. Just sellessamas võtmes tuleb näha Putini ja François Hollande’i, Putini ja David Cameroni jt kohtumisi. Otsus tuleb siiski Obamalt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles