Ütle „jah!“ tervisele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene kooli õpilased said projektitöö käigus teha õigeid valikuid oma tervise heaks.
Vene kooli õpilased said projektitöö käigus teha õigeid valikuid oma tervise heaks. Foto: Erakogu

Kuidas huvitavalt rääkida lapsele tervislikest eluviisidest? Kas õpilane on suuteline võtma iseseisvalt vastu otsuse ja tegema õigeid valikuid oma tervise heaks?

Just nendele küsimustele otsisid vastust Pärnu Vene gümnaasiumi tugisüsteemi spetsialistid  koos 5.–7. klasside õpilastega ja sellest mõttest kasvas välja projekti eesmärk. Vestlused, spetsialistide konsultatsioonid, psühhoaktiivsete ainete antireklaam – need on preventiivse töö esimesed sammud.

Sellised ettevõtmised annavad lastele võimaluse avaneda, tunnetada vastutust oma tervise eest, tunda ennast väärtusliku ja vajalikuna ühiskonnas. Kui koolis ei olnud õpilaste käitumine alati laitmatu, olid siin kõik üksteise vastu sõbralikud ja viisakad. Uhkusega rääkisid nad oma tugevatest külgedest ja huvidest: armastan muusikat, loomi; oskan jagada; väärtustan sõprust jne.

Kõige tihedamini satuvad riskigruppi õpilased vanuses 10–15 aastat, siis satuvad nad kõige kergemini teiste mõju alla. Selles vanuses on nooruki jaoks eeskujuks pigem eakaaslased, mitte vanemad. Siinkohal mängib väga suurt rolli nooruki teadlikkus sellest, millise eluviisi peaks valima. Kuna õigete valikute tegemise alused saavad alguse varases teismeeas, langeski spetsialistide just sellele vanusegrupile.

Projekti raames võtsid õpilased osa vestlusringist, mille võtmeteema oli küsimus, kas peaks arutama noortega suitsetamis-, alkoholi- ja narkosõltuvusega seotud probleeme. Õpilased arvasid, et lapsed võivad küll hakata suitsetama, kuid kui nendega rääkida suitsetamise kahjulikkusest, võib see panna neid mõtlema, kas nad ikka vajavad seda.

Projekti korraldajate arvates ei suuda selles vanuses noored tihtipeale väheste elukogemuste tõttu säilitada oma individuaalsust ja iseseisvalt kujundada tervislikku elustiili.  

Alternatiivina organiseeriti nende jaoks Ojatamme talus töölaager. Talu omanik Alla Nazarova tegeleb hobuste kasvatamisega. Vene gümnaasiumi õpilastele on see talu tuttav – siia tullakse juba teist aastat järjest.

Teoreetilise osa raames anti noortele ülevaade põllumajanduse eripäradest, räägiti taluelust. Seejärel aitasid nad naabruses elavatel eakatel inimestel laduda talveks küttepuid. Oluline tervise eest hoolitsemise näide oli hobuse eest hoolitsemine. Noortele näidati, kuidas hobuse kapja puhastada. Muidugi räägiti neile, millist hoolt hobune üldse vajab. Laste suurim rõõm oli saduldamata hobuse seljas ratsutada.

Lõpuks täitsid noored projekti raames ettenähtud viimase ülesande – projektis osalejate kaardid, kus ühiselt kõlas arvamus: „Ütle JAH! tervisele!“

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles