Kommentaar: Konflikt jõudis algpunkti tagasi

Toomas Alatalu
, politoloog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraagi šiiidid avaldamas toetust Iraagi armeele.
Iraagi šiiidid avaldamas toetust Iraagi armeele. Foto: Reuters

Viimase kahe nädala suursõnum on kahtlemata Süüria kodusõjas tuntuks saanud ja Lääne toetust pälvinud Iraagi ja Levanti Islamiriigi (ISIL) rühmituse sunniitidest võitlejate ootamatu retk lõunasse, et vallutada Iraagi suuruselt teine linn Mosul ja liikuda siis kiirelt Bagdadi peale.

Iraagi armee, mille loomiseks USA oli kulutanud 20 miljardit dollarit, lihtsalt pages. Täpsustuseks veel seda, et Levant tähendab nii Liibanoni kui Süüriat ja ajaloos on Süüria ja Iraak formaalselt olnud liitriik (1978–1979), mida valitsesid ühe ja sama ülearaabialise partei Baath eri harud. Iraagi diktaator Saddam Hussein oli sunniit ja USA pani tema asemele võimule šiiitide koalitsiooni, mille tugev mees on peaminister Nur al-Maliki.

ISILi pealetungi kasutades kehtestasid Põhja-Iraagi asukad kurdid – nad on enamikus sunniidid, ent ei pea end araablasteks – oma kontrolli nende ajaloolise pealinna Kirkuki ja seejärel Iraagi-Süüria piiri üle. Seega on Iraak jagunenud selgelt kolmeks, koondades sunniitide, šiiitide ja kurdide alad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles