Ennetusabi puukentsefaliidi vastu

Annika Poldre
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pereõde Janika Johannson teeb kõige rohkem puugi vastu süste kevadkuudel.
Pereõde Janika Johannson teeb kõige rohkem puugi vastu süste kevadkuudel. Foto: Ants Liigus

Puukentsefaliidi vastu saab abi kaitsesüstimisega. Pärnu perearstikeskuses on olemas vaktsiinid nii täiskasvanutele kui lastele. Pärnu haiglas saab vaktsineerida vaid nakkusarsti saatekirjaga.

Terviseamet soovitab puukentsefaliidi vastu kaitsesüstimist alustada aprillis, siis jõuab immuunsus puugiohtlikuks ajaks välja kujuneda, kuid kasu on hiljemgi vaktsineerimisest. Pärnu perearstikeskuse pereõde Janika Johannson ütles, et vaktsineerida saab aasta ringi. Kõige rohkem tullakse selle sooviga veebruaris-märtsis-aprillis. “Puuk ärkab, kui on juba seitse kraadi sooja,” rääkis Johannson. Puugihooaeg kestab aprillist oktoobrini, soojal talvel kauemgi.

Puugid võivad levitada nii puukentsefaliiti kui ka puukborrelioosi. Esimese vastu saab ennast kaitsta kaitsesüstimisega, teise vastu vaktsiini pole. Hiljuti on avastatud veel üks puugihaigus – erlihhioos, mis levib loomade kaudu nagu borreliooski. Erlihhioosi haigestuvate loomad arv kasvab ja kui borrelioos ohustab vaid koeri, siis erlihhioos on ohtlik ka kassidele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles