Juhtkiri: Õpilased ja numbrid

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Pärnumaal lõpetab tänavu gümnaasiumi või kutsehariduskooli pea 800 noort, kellest osa võtab ette tee kõrgkooli, osa asub tööle, osa suundub välismaale õppima või tööle, osa jääb nii-öelda laokile. Vaadates lõppenud kooliaasta arve, võib öelda, et päris hea aeg sai läbi. Tublisid õppureid, kes mõnel olümpiaadil või muul mõõduvõtmisel au endale, kodukoolile ja kodumaakonnale tõid, leidus palju. Pärnus lõpetab gümnaasiumi kuldmedaliga 25 ja hõbemedaliga 19 õpilast. Tähelepanuväärne on, et enim kuldmedaliste tuli Sütevaka humanitaargümnaasiumist, mis on märksa väiksem kui teised.

Pojengilõhnaliste lõpuaktuste ilusates kõnedes kõneldakse kindlasti kõigest sellest heast, mis selja taga ja avaldatakse lootust, et head jagub iseseisvasse ellu astujatele edaspidigi. Kui palju head tasub loota Eesti haridussüsteemil tervikuna ning Pärnu ja Pärnumaa koolidel eraldi, pole nii kindel.

Poliitikauuringute keskuse Praxis ning haridus- ja teadusministeeriumi tehtud prognoosi kohaselt peaks lähiaastatel vähendama koole kogu Eestimaal. Aastaks 2020 piisaks analüüsi kohaselt Eestile praeguse 484 kooli asemel 352st. Pärnumaa veidi enam kui 40 põhikoolist jääks optimaalsusest lähtudes selleks ajaks alles 25 ja gümnaasiume, erakoole arvestamata, kolm või neli.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles