Keskkonnaameti daamid viisid Hillar Kohvile torti

, Viinahaualt, Tori vallast
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hillar Kohv.
Hillar Kohv. Foto: Erakogu

Umbes kuu aega tagasi läkitasin e- kirja keskkonnaministeeriumisse ning tegin ettepaneku, et riik võiks ajama hakata asja, et tarbijad kaupa ostes saaksid kauba kaasa papp-pakendis, mida annab pärast toote tarbimist ära põletada. Kirjeldasin neile oma olukorda kodus, kus kõrvalhoone on täis aastate jooksul kogutud plastmassi- ja kilesoga, mida ei saa ega tohi põletada. Mainisin ka seda, et mingit prügikonteinerit ma tellima ei hakka ning seega prügiveo eest ma nõus maksma pole, sest kui olen kaupa ostes sellise soga kaasa saanud, siis topelt ma maksma ei kavatse hakata.

29. juunil kella 14 paiku tulid mulle külla kaks noort daami, kaasas külakostiks kaalutort, mis pakendatud paberkarpi, nagu minu soov neile oli oma läkituses. Järelpärimisel sain teada, et daamideks olid Lääne regiooni peainspektor Dora Kukk ja vaneminspektor Liina Grauberg.Üks daamidest tutvustas end nimeliselt ja näitas eemalt ka fotoga ametimärki või dokumenti. Tort lõigati lahti, jagasime selle sõbralikult ära ning alustasime jutuajamist prügimajanduse teemal.

Daamide sõnul on igas omavalitsuse piirkonnas vastavad prügikonteinerid (kollased on mittepõleva taara jaoks) ning neisse võib iga inimene viia tasuta oma mittepõleva taara, sest tarbija on need juba kinni maksnud, kui ta kaupa ostis. Teadsin ka nende konteinerite olemasolust, aga arvasin, et need on mõeldud kohalikele torilastele. Ütlesin daamidele, et nad võiksid teha ettepaneku, et riik küsiks Euroopa Liidust raha, et tootjad saaksid ikkagi tooteid pakendama hakata papptaarasse ja sellisesse, mida annab kodus loodussõbralikult põletada, aga daamid ütlesid vastu, et kahjuks selline ettepanek on praegu võimatu täita ning selleks see tasuta prügipaneku võimalus on korraldatud vastava värvide konteinerite näol.

Kui tort söödud, läksid daamid oma teed ning sain minagi targemaks ning juba samal õhtul panin esimesed kolad kokku kottidesse ning uurisin ka telefonitsi oma Toris elavalt vennalt, kas tema teab nendest konteineritest. Ta ütles, et need on täiesti olemas ning asuvad töökoja juures.

Järgmisel hommikul läksin siis esimese kolakoormaga Viinahaualt Torisse jalgrattaga ning leidsin konteinerid üles küll, aga kangutasin kaani ning lahti ei saanud. Jätsin kolakotid konteineri juurde ning läksin vallamajja Enn Mäesalu jutule. Enn teatas, et need luugid ei käigi lahti ning üles tuleb tõsta kitsukesed kummilapakad(neid ma esimese hooga ei pannud tähelegi) ning kummilapakad olla pandud seetõttu, et inimesed ei saaks konteinerisse toppida igasugust soga, näiteks või toidujääke.

Lõpuks sain asja selgeks ning toppisin kummilapaka vahelt oma purgid ja pudelid sisse. Need kummilapakad võiks vahetada ikkagi sellise luugikese vastu, mida annab paremini lahti hoida.

Mida öelda teema lõpetuseks?

Kõik toimib, aga lihtsalt kõik ei tea seda toimimist sellest küljest, et see on tasuta ja kõigile mõeldud. Mina sain asja selgeks ning nüüd annab alles mitu kuud oma soga Torisse vedada, et sogast vabaneda.

Kõige toredam oleks aga see, kui tootjad hakkaksid oma tooteid pakendama pakendisse, mida annab siiski põletada, aga see olla kallis lõbu ning lihtsam on seega praegu see mittepõleva pakendisse toote pakendamine. Euroopa Liit ehk aitab kaasa, et asi vastavalt minu soovile ja ettepanekule toimima hakkaks. Praegu tuleb leppida sellega, mis antud hetkel olemas on.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles