Ürituste korraldajad teevad üksteisele karuteene

Martin Laine
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Schilling ootab küllaldaselt külastajaid laulupeoga kattuvast toimumisajast hoolimata.
Schilling ootab küllaldaselt külastajaid laulupeoga kattuvast toimumisajast hoolimata. Foto: Eleen Änilane

Suvekuudel on ürituste korraldajate käsutuses 13 nädalavahetust. Seda on küllalt vähe ja paljud suve suurüritused kattuvad ajaliselt.

Näiteks peetakse järgmisel nädalavahetusel, 4.– 6. juulini Kilingi-Nõmmes Schillingu festivali, avatakse Katlamaja ja kontsertüritusega algab Aloha surfihooaeg, sünnipäeva peab kohvik Fookus ning toimub mitu suurt kultuuri- ja klubiüritust.

Peale selle on Tallinnas selsamal nädalavahetusel laulu- ja tantsupidu, kuhu sõidab Pärnust ainuüksi osalema 1700 inimest. Võib eeldada, et üks üritus röövib teiselt külastajaid. Kuidas selline ürituste kuhjumine aga tekkida saab?

Koostöökünnise ületavad vaid suured festivalid

Kultuuritöötaja ja Hea Muusika Klubi üritusi korraldanud Andres Tölp sõnas, et ürituste korraldamisel paraku koostööd väga ei ole, kuid kindlasti pole see olematu.

Samas arvas ta, et koostöö on tuntav suuremate festivalide puhul, mis rahva välja meelitavad. Sellised festivalid aga ei saa väga kaua kesta, kuna ei tohi rikkuda öörahu. Niisiis poogivad väiksemad tegijad ennast öisesse või varapäevasesse programmi. „Iga nädalavahetuse kontsert ei ületa paraku sageli koostöökünnist,“ sõnas ta.

Tölba sõnade kohaselt võib koostöö puudulikkuse taga olla inimeste erinev iseloomgi. Ta kommenteeris: „Paljud on raha peal väljas, kui teised teevad asju missioonitundest. Sealt tekivad hõõrdumised ja eri arusaamised kontserdikorraldusest.“

Katlamaja eestvedaja ja Kuldrula pikaaegne korraldaja Hannes Paldrok ütles, et nädalavahetusi on suvel niivõrd vähe, et ajaline kattumine on paratamatu. Samal ajal tõdes ta, et tema ringkond teeb ettevõtmiste ajastamisel ja korraldamisel koostööd Aloha ja Grindi ürituste korraldajatega, aga sedagi seepärast, et on nendega ammused sõbrad. Paldrok kommenteeris: „Oleks vist imelik, kui ühe nädalavahetuse kahel päeval saaks üritusi teha vaid kaks korraldajat.“

Grindi korraldustiimi liige Joosep Järvesaar arvas, et ühel päeval pole sama sisuga üritusi mõtet korraldada, seetõttu peaks kindlasti ürituste kalendrit jälgima. Samuti kinnitas ta, et Grind ja Kuldrula teevad sel suvel koostööd, et üritused üksteise publikuarvust kasu lõikaksid.

Järvesaar suhtus koostöösse Pärnus pigem positiivselt. „Enamik suurkorraldajaid saab Pärnus hästi läbi ja mingit mossitamist ma küll märganud pole,“ lausus ta.

Koostöö eeskuju pakuvad teised linnad

Paldrok pakkus aga, et enne iga suve võiksid ürituste korraldajad teha väikse koosoleku koos linna esindajatega. Linn saaks nii anda tagasisidet, kuidas üritusi toetatakse ja kuidas jagatakse nende lubasid. Samal ajal saaksid korraldajad omavahel koostööd süvendada. Nii tehakse näiteks Haapsalus.

Tölp sõnas, et Pärnus puudub selline töökultuur, nagu on Tartus, Viljandis või Tallinnas, kus töötavad haritud kultuurikorraldajad. „Hea näide Tartu koostööst oli, kui töötasin Genialistide klubis, mida teiste asutuste kõrval toetas rahaliselt linn,“ selgitas ta.

Tölp rääkis, et kui eri asutused korraga laua taha saadi, jaotati linna kultuuri arengukavast lähtuvalt maadki võrdselt. „Selle tunnistuseks oli Genialistide klubi seinal Ivar Põllu joonistatud suur linnakaart, kus oli toodud viis huvitavamat asutust ja nendevaheline marsruut oli eraldi välja joonistatud,“ kirjeldas ta.

Kattuvad traditsioonid ja kitsas kalender

Üritused võivad ajaliselt kattuda ka siis, kui nende traditsioonid kattuvad. Nii peab sellel aastalgi muusika- või lauluhuviline juuli esimesel nädalavahetusel valima, kas ta läheb Kilingi-Nõmme ülipopulaarsele Schillingu festivalile või hoopis laulu- ja tantsupeole Tallinnas. Dilemma põhjus on lihtne: neid üritusi on alati sel ajal peetud.

Schillingu peakorraldaja Ants Tõnisson ütles, et ürituse korraldusaega meeskond valida ei saanud. „Kilingi-Nõmme laululava on juba ammu väga kaugele ette broneeritud, ürituste kalender on tihe,“ kommenteeris ta.

Tema sõnutsi on Schillingut alati peetud juulikuu esimesel nädalavahetusel. Nii juhtus viimatise noorte laulupeo ajalgi. „Ega meil platsid tühjad olnud, võib-olla natuke andis tunda,“ sõnas Tõnisson.

Ometi jäävad Schillingu korraldajad optimistlikuks. Tõnissoni kinnitusel pole paanikaks põhjust ja eelmüük näitab lubavaid numbreid. Ta ütles, et laulupidu on kindlasti nii suur üritus, et see osavõttu mõjutab, kuid tühjaks festivaliplatsid ei jää.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles