Kihnu muuseum tähistab 40. aastapäeva

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kihnu muuseum.
Kihnu muuseum. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Sel reedel tähistatakse Kihnus kohaliku muuseumi 40. aastapäeva. Tähtpäeva puhul toimub ajalookonverents ja esitletakse Kihnu järgmise aasta kalendrit. Muusikalise tervitusega astuvad üles pillilapsed ja Kihnumua ning avatakse kunstilaagri tulemusena valminud näitus „Kihnu läbi naivisti pilgu“.

Kihnu saare olulisemaid kultuuriasutusi – Kihnu muuseum – paikneb hoones, mis ehitati 1892. aastal koolimajaks mõisahoonete lammutamisel saadud palkidest. Hoone 122aastasest ajaloost 80 aastat õppisid majas lapsed, kaks aastat seisis see tühjana ja viimased 40 aastat on hoone pakkunud ulualust muuseumile.

Kihnu koduloomuuseum avati 14. juulil 1974 Kihnus peetud Pärnu rajooni kalurikolhooside suvepäevade ajal. Muuseumi asutajad Kihnu kultuuritegelane Theodor Saar ja tolleaegne Pärnu muuseumi direktor Omar Volmer said innustust Kihnu-Ruhnu mängude ajal korraldatud käsitöönäitustest ja vanavara ning rahvariiete rohkusest Kihnu taludes, teatas Kihnu muuseum.

Ühe näitusetoaga alustanud muuseum kasvas 33 aasta jooksul neljatoaliseks juhataja Anne-Mari Buravkova käe all.

2007. aastal tuli tööle Maie Aav, kes asus amortiseerunud ja ainult suvekuudel avatud olnud majale vallavalitsuse abiga rekonstrueerimisprojekti ette valmistama.

Kihnu muuseumi rekonstrueerimise ehitusprojekti koostas AB Studio Paralleel, ekspositsiooni- ja sisekujundusprojekti autor oli Laika, Belka, Strelka OÜ. Ehituse peatöövõtja oli YIT Ehituse AS ja sisustuse valmistas Inest Market AS.

Rahalisi vahendeid muuseumi rekonstrueerimiseks sai Kihnu vald Euroopa regionaalarengu fondist, siseministeeriumi Kihnu regionaalprogrammist, kultuuriministeeriumist, kultuuriministeeriumi Kihnu kultuuriprogrammist ja Eesti muuseumiühingult.

Suurremont algas 1. septembril 2008 ja põhjaliku uuenduskuuri läbi teinud muuseum avati 20. juunil 2009. Hoone esimene korrus avati täielikult külastajatele, teisel korrusel paiknevad nüüd muuseumi töötajate kabinet, seminariruum, lugemissaal pärimuskultuuriga tutvumiseks ja panipaigad.

Muuseumil on täita väga oluline roll – olla sild mineviku ja tänapäeva vahel, ühenduslüli saare elanike ja külaliste vahel.

Muuseumi asumine omanäolisel saarel ajaloolises minevikuhõngulises hoones, pärimuskultuuri ja traditsioonide kestmine Kihnu igapäevaelus ja UNESCO tunnustus Kihnu kultuurile on põhjused, mis kutsuvad muuseumi külastama.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles