Miks väike sõda edasi lükkus

Toomas Alatalu
, politoloog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolme Iisraeli teismelise mõrvamine põhjustas meeleavaldusi ja tõi kaasa reaalse sõjaohu.
Kolme Iisraeli teismelise mõrvamine põhjustas meeleavaldusi ja tõi kaasa reaalse sõjaohu. Foto: Reuters

Nädal tagasi sai lubatud uut väikest sõda Palestiinas, kuna Iisraeli võimud leidsid 30. juunil kaks nädalat varem röövitud kolme juudi nooruki surnukehad. Nende matuste ajal (2. juulil) – millest alates oli oodata kättemaksuaktsiooni – aga juhtus midagi eriti šokeerivat. Nimelt avastati, et päev varem röövitud palestiina noorukit on tabanud eriti julm surm, ta oli pandud põlema.

Päev hiljem tuli juba uus uudis: Tel Avivi lennuväljal võeti kinni USA kodanik, kes saabus oma põletatud sugulase matustele ja laupäeval ilmusid internetti juba videod sellest, kuidas Iisraeli politseinikud USA kodanikku peksavad nii, et lõug sõna otseses mõttes viltu! Selle peale sekkus sündmustesse otsustavalt USA riigidepartemang, kes mõistagi asus oma kodanikku kaitsma ja Iisraelilt selgitusi nõudma.

Iisraeli-Palestiina suhted arenesid neil päevil järgmiselt: ehkki kolme juudi nooruki tapmise võttis enda peale Palestiina äärmusrühmitus Dawlat al-Islam (on seotud Egiptuse salafistidega, keda sealne sõjaline diktaator tunnistab), raius kogu Iisraeli valitsus Benjamin Netanyahuga eesotsas, et seda olla teinud Hamas (Egiptuses kukutatud muslimivendade haru Palestiinas).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles