Pärnut on tabanud sushi-palavik

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ahoy sushi-baari kokad tööhoos. Esiplaanil on Heli Rebane, kes on seal töötanud juba algusaegadest peale. Punases pluusis Maria Merilal jookseb juba teine suvi sushi’t rullides.
Ahoy sushi-baari kokad tööhoos. Esiplaanil on Heli Rebane, kes on seal töötanud juba algusaegadest peale. Punases pluusis Maria Merilal jookseb juba teine suvi sushi’t rullides. Foto: Ardi Truija

Pärnusse on lühikese aja jooksul tekkinud palju sushi-müüjaid, osa neist arvab, et konkurendid kaovad, teised aga, et turgu jätkub kõigile. Kahes asjas on nad kõik aga üht meelt – nad on tulnud, et jääda ja igaühel neist on parim sushi.

Neli aastat tegutses Pärnus vaid üks sushi-müüja, detsembris tuli turule üks kaasatellimist pakkuv firma ja nüüd suve hakul on lisandunud veel lausa neli pakkujat. Peale selle rullitakse alates eelmisest aastast Pärnus kokku sushi, mida müüakse kaubanduskeskustes üle Eesti.

Üllataval kombel ei pelga neist keegi konkurentsi, enda kinnitusel teevad nad kõik parimat sushi’t. Tekib küsimus, kas tõesti mahub seitse Jaapani hõrgutiste pakkujat väiksesse Pärnu linna külg külje kõrval töötama.

Kuigi kaks tegijat on Pärnus vaid suvehooajal, on see arv siiski üsna suur. “Keegi kaob kindlasti,” ütles muidu Tallinnas Sushimoni pidav Maria Lilje, kes aga suveks tuli Pärnusse katsetama.

 Ise Jaapanis elanud ja reisinud naine ütles, et teda ajendas suvepealinna tulema mullune artikkel, kus Ingrid Veidenberg kurtis, et soojal ajal ei saa siin söömas käia – kõik kohad on puupüsti täis ja kuskil ei teenindata. Veel kuulis Lilje oma klientidelt nurinat, et Pärnus pakutakse kõikuva kvaliteediga sushi’t.

Seega peabki naine Sushimoni trumbiks pikka kogemust, soodsat hinda ja fakti, et paljud pealinlased suvitavad Pärnus, seega on püsikliendid juba olemas.

Vanemad tegijad

Pea samu asju peab enda trumbiks ka Sushi King. Nemadki pakuvad sushi’t vaid kohaletoimetamisega, ent peavad plaani rajada mõnus koht, kus istuda ja toitu nautida.

Sushi Kingi omanik Vitali Vassiljev ütles: “On suur vahe, kas süüa riisi kalaga või kala riisiga. Meie pakume viimast ja seda soodsa hinna eest.” Kokk ja teenindaja Alina Smirnova lisas: “Meil on juba oma püsikliendid olemas, kes vähemalt korra nädalas tellivad.”

Sedasama väidab Tarmo Vaik, kellest kevadel sai Ahoy sushi-baari omanik: “Kui detsembris Sushi King avati, vähenesid kaasatellimiste mahud, ent üsna pea oli kõik jälle nagu enne. Pealinnas on kümneid sushi-kohvikuid, ometi on tallinlased meile öelnud, et nad pole enne nii häid makisid söönud, ja näiteks Haapsalust tullakse meile sushi-koolitustele. Lisaks on meil väga hea kohv, oleme Eestis üks vähestest, kellel on nii hea masin.”

Kaubanduskeskustes pakutav

Sushi’le ja kohvile rõhub alates maikuust Pärnu Keskuses tegutsev London Bridge Sushi & Café, mille ostis endale Hommiku tänaval Gruusia restorani pidav Andri Arula: “Meil on inglise mõjutustega kohvik. Meie klient on inimene, kes veedab kaubanduskeskuses aega ja siis otsustab sööma tulla või kohvi-teed jooma ja trühvlitega maiustama. Trumbiks ongi seega hea asukoht kesklinnas ja õdus koht kaubamajas, kus saab jalga puhata.”

Teises laienenud kaubanduskeskuses Kaubamajakas avas oma Pärnu filiaali sushi-kett Silk, mis on oma kaheksa haruga Eesti suurim.

Tegevjuht Irina Garussova sõnutsi oli see neile üllatus, et koos nendega avab uksed veel kolm Jaapani hõrgutise pakkujat, ent konkurentsi ta ei pelga: “Paljud sushi-kohad kopeerivad meie menüüd, mis näitab meie kohta sel turul. Siiski oleme kindlad, et iga koht leiab oma austajad. Konkurents innustab meid arenema.”

Paljude pärnakatest sushi-fännide meelest on Silk üsna kallis, Garussova sellega aga ei nõustu: “Paljud on meiega samas hinnaklassis, põhjus on selles, et kasutame kõrge kvaliteediga toorainet, mis maksabki palju. Pealegi on Pärnu sushi-baari hinnad madalamad kui Tallinna Silkides.”

 Perona Bowlingus sushi’t pakkuva Keisri Köögi juhataja Maarika Narusk ütles, et nemad ei taju, et konkurentide lisandumisega oleks midagi muutunud: “Enamik meie toodangust läheb Tallinna poodidesse, pigem hoopis tellimuste maht kasvas Delice avamisega.”

Turgu ja trendi jätkub

Tammsaare puiesteel asus enne Tulbi kohvik, kevadel laiendati ja renoveeriti ruume ning nüüd pakub kodukohvik Kaks Pulka nii sushi’t, smuutisid, muffineid kui ka praade.

Küsimusele, kas nii lai ampluaa ei tähenda, et ei jõuta ühtki teha korralikult, vastas omanik Tiiu Endrikson: “Pigem on see meie trump: kui mees tahab karbonaadi ja naine sushi’t, siis saavad nad julgelt tulla meie juurde. Üks meie kokk on elanud Jaapanis ja lisaks oleme käinud Eestis koolitustel. Seega kehva kvaliteeti meilt kartma ei pea. Meilegi oli see üllatus, et nii palju sushi-kohti tekkis. Praegu aga tundub, et turgu jätkub kõigile.”

“Tallinnas on kümneid kohti, kus on lihtsalt mõeldud, et teeks midagi, näiteks sushi’t. Need ei ole jätkusuutlikud, sushi’t peab oskama teha,” rääkis Sushimoni omanik Lilje.

Samas arvab näiteks Pärnu Silki tegevjuht Garussova teisiti: “Sushi’t ei ole keeruline valmistada ja see maitseb hästi. Ilmselt seetõttu ongi viimasel ajal sushi kogu maailmas muutunud palju populaarsemaks, nii ka Eestis.”

London Bridge’i pidav Arula arvab sushi-pakkujate rohkest tulemisest, et tegu on trendiga: “See on nagu rattaga sõitmine, mis läheb järjest populaarsemaks, sama lugu on sushi-kohtadega.”

Hinnavõrdlus

Kahe populaarseima sordi hind (8 makit) Pärnu sushi-pakkujatelt

Koht      Suitsulõhe makid   Lumekrabi

Ahoy                 7.50          6.20

Sushi King         6.40          5.50

Sushimon          5.90          5.90

Keisri Köök        5.20          4.40

Kaks Pulka         6.50          5.50

Silk                   6.80          7.70

London Bridge   -              7.60

Andmed: PP

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles