Kirja saatmine muutub sügisest kallimaks

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandimaa postmark. Foto on illustreeriv.
Viljandimaa postmark. Foto on illustreeriv. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium kinnitas määruse eelnõu, millega tõusevad alates septembrist universaalse postiteenuse hinnad. Siseriikliku lihtkirja saatekulu tõuseb 45 sendilt 55 sendile.

Eesti Post ASi postiteenuste divisjoni juht Kaido Padar ütles, et margi hind muutus viimati 2011. aasta novembris ja ettevõttel ei ole võimalik sellise hinnaga enam teenust osutada.

"Aastatega on muutunud klientide vajadused ja avardunud võimalused suhtlemiseks, mis on viinud kirjateenuse mahtude vähenemisele, kuid nõuded universaalse postiteenuse osutamisele on jäänud samaks,” ütles Padar.

Padar tuletas meelde, et kirjamahud on viimastel aastatel langenud stabiilselt igal aastal 10 protsenti ja kuue aasta jooksul on 60 miljonist aastas saadetud kirjast jäänud järele 30 miljonit kirja.

Margiga saadetavate Eesti-siseste standardkirjade mahud langevad prognooside kohaselt 2014. aasta lõpuks 2,8 miljoni tükini. See tähendab 43protsendist langust võrreldes 2011. aastaga.

Suur osa planeeritud hinnatõusust on tingitud ligi 2000 esmatasandi töötaja palgatõusust viimasel kahel aastal. Järgmise aasta alguses tõuseb riiklik miinimumpalga määr, mis tähendab ettevõttele lisavajadust palkade suurendamiseks.

Peale selle on Padari sõnade kohaselt kasvanud rahvusvahelised transpordikulud 5–10 protsenti ja suurenenud teistele postiettevõtetele makstavad tasud 3–5 protsenti aastas.

Kuigi hinnatõus vähendaks universaalse postiteenuse kahjumit, tuleb sellegipoolest arvestada, et prognooside kohaselt jääb koos planeeritud margihinna tõusuga järgmisel aastal universaalne postiteenus ligikaudu kahe miljoni euroga kahjumisse.   

Soovitud hinnatõus puudutab kõiki universaalseid postiteenuseid, mille hind tõuseb keskmiselt 18,2 protsenti. Hinnad tõusevad nii sisemaistel kui rahvusvahelistel kirjadel ja pakkidel kaaluga kuni 20 kilo. Määruse kinnitamisel jõustub hinnatõus 1. septembril.

Hinnatõus ei puuduta pakiautomaadi paki hinda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles