Silvia Paluoja: Igaühe-õigusetusest

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Silvia Paluoja.
Silvia Paluoja. Foto: PP

Igaüheõiguseks nimetatakse õigusi ja kohustusi, mis seovad inimest loodusega. Suvisel kodumaal ringi sõites näib meil kehtivat selle asemel igaüheõigusetus. Tahad pöörata suurelt maanteelt mere poole, aga vaateväljas on karm kiri “Eramaa. Ainult omaniku loal”.

Helistaks omanikule, küsiks luba, tuletaks meelde, et meil on vetevood vabad ja juba rohkem kui 20 aastat tagasi sõnastas asjaõigusseadus muu hulgas selle, et kallasrada võib igaüks kasutada veekogu ääres liikumiseks ja viibimiseks, kalastamiseks ja veesõidukite randumiseks. Aga see mõte on ilmselgelt liig isegi juhul, kui standardtahvlilt selguks, kellelt luba küsida.

Tundmatuks jääda soovivaid eramaa, eratee, erametsa ja eravalduse omanikke on tekkinud nagu seeni pärast vihma. Ma ei tea, mis juhtub, kui astun või sõidan mööda hoiatussildist “Territooriumil viibimine omaniku loata rangelt keelatud” ja ütlen, et otsin omanikku, et edasi minekuks temalt luba küsida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles