Nädal Eestis

PP
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lembit Miil

VABADUSVÕITLEJATE LIIDU 22. kokkutulek toimus laupäeval Põltsamaa lossihoovis. Üritusele kogunes pea 400 osalejat, neist enamik teise maailmasõja veteranid, kes võitlesid Eesti iseseisvuse taastamise eest.

Kokkutulek algas pärgade asetamisega Vabadussamba jalamile, mälestushetkeks seisatuti suvesõjas langenute nimetahvli juures.

Kokkutuleku avasõnad ütles Jõgeva vabadusvõitlejate ühenduse juhatuse esimees Arnold Kull, kes mainis, et nüüdsed maailmasõja veteranid olid sõja alguses enamasti 14–22aastased. “Eesti armeed, kus olime valmistunud teenima, polnud enam, eesti mehed võitlesid teises maailmasõjas, aga mitte Suur-Saksamaa eest, vaid Eesti riikliku iseseisvuse taastamise nimel. Elasime üle kõik koledused: kes viidi sõjavangina Venemaale, kes tegi läbi Tšehhi põrgu, kes kannatas tööpataljoni alandust,” rääkis Kull. “Osast said metsavennad, lootus kippus kaduma, hirm tuleviku ees aga püsis. Seda enam tundsime rõõmu, kui Eesti ometi vabaks sai ja selgus, et me polnud asjata võidelnud ja oma ideid aastakümneid kandnud.”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles