Lennukatastroof kui murdepunkt Läänele

Andres Herkel
, riigikogu liige
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukrainas kukkus alla Malaisia reisilennuk
Ukrainas kukkus alla Malaisia reisilennuk Foto: Reuters

Oma koledal kombel võib Malaisia reisilennukiga toimunul olla mitmeti otsustav mõju Vene-Ukraina konfliktile. Esiteks ei ole pärast seda enam nii, et Lääs Vene-Ukraina teemast väsib. Vastupidi, too massimõrv – tahtlik või tahtmatu – paneb Vene-Ukraina küsimusele palju teravama fookuse.

Teiseks on Venemaal hirmus raske veenda, et toimunus on süüdi Ukraina. Vladimir Putini öisel avaldusel oli kaks motiivi. Vastutab riik, kelle õhuruumis kõik toimus, ja midagi poleks juhtunud, kui Ukraina oleks separatistide suhtes vagur. Versiooni, et allatulistajad võisid olla ukrainlased, ta isegi ei esitanud. Mis aga ei tähenda, et seda müüti ei looda Venemaal sisetarbimiseks.

Ukraina esitas toimunu kohta selge versiooni, näidates mitme argumendiga, et süüdi on venemeelsed. Peagi võivad samadele järeldustele jõuda rahvusvahelised eksperdid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles