Turistid ummistavad suvepuhkusel raviasutusi

Martin Laine
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suvel tõuseb nõudlus erakorralise abi järele, sest Pärnus on palju puhkajaid ja arstegi on puhkusel.
Suvel tõuseb nõudlus erakorralise abi järele, sest Pärnus on palju puhkajaid ja arstegi on puhkusel. Foto: Ants Liigus

Suvel on üle Eesti raviasutuste järjekorrad pikad; et suvepealinna melu toob Pärnusse palju turiste, kasvab potentsiaalsete patsientide arv ja tung abi järele suureneb.

„Suveperiood on alati olnud Pärnu haigla jaoks tihe tööaeg ja seda just suvepealinna kogunevate sise- ja välisturistide arvelt,“ ütles Pärnu haigla kommunikatsioonispetsialist Eda Amur.

Sel ajal pikenevad järjekorrad just selliste erialaarstide juurde, kus järjekord tavaliselt üle lubatud ooteaja ei lähe. Amuri kogemuse põhjal võib niisugune olukord kesta septembrikuuni.

Amuri väitel suudavad nad patsiendid küll üsna lühikese aja jooksul haiglasse võtta, kuid erialaarsti juurde aja broneerimisel peaksid inimesed olema kannatlikud.

Tudengid on abiks

Tervishoiutöötajatest on puudus üle Eesti aasta läbi. Pärnu haiglas aitavad suveperioodil arsti- ja õenduseriala tudengid. Nemad töötavad abiarstide ja abiõdedena.

Haigla kommunikatsioonispetsialist rääkis, et kui tekib vajadus vältimatu arstiabi osutamiseks erialadel, mida Pärnu haiglas suvepuhkuste tõttu pakkuda ei saa, annab Pärnu haigla patsiendile vältimatut esmaabi. Esimesel võimalusel saadetakse patsient aga sinna haiglasse, kus see ravivõimalus olemas on. Enamasti lähevad patsiendid Tartusse või Tallinna.

Eriarstide ooteajad on eri pikkusega. Kõige suurem nõudlus on kardioloogi vastuvõtu järele, kus järjekord võib olla nädalatepikkune. „Heas koostöös oma perearstiga pääseb enamiku eriarstide juurde lühema ooteajaga,“ sõnas Amur.

Reet Teearu, Pärnu hambapolikliiniku raamatupidaja, sõnas Pärnu Postimehele, et muidugi on neil igapäevaselt tööl vähem arste.

Hambaraviski tihedad ajad

Suurenenud on esmaabi vastuvõtule tulevate patsientide arv. Osalt seepärast, et suvel viibib Pärnus rohkem inimesi, ent ka seetõttu, et paljud kabinetid Pärnus on suvepuhkusel.

„Suveaeg mõjutab kohe jubedalt ootejärjekordi,“ ütles Pärnu hambapolikliiniku juhataja Maaja Voll. Ta lisas, et kohati on tunne, nagu pakuks erakorralist abi ainult tema juhatatav polikliinik.

Juhataja kinnitas, et keegi abita ei jää. Küll tuleb hambaarsti abi saamiseks oodata üsna pikalt elavas järjekorras.

„Oleme justkui hambaravi EMO, aga tuleb olla kannatlik: kõik abivajajad saavad ravitud, kui nad oodata jõuavad,“ rääkis hambapolikliiniku juhataja.

Volli sõnul on spetsialisti juurde aega saada aasta läbi raske. Tema juurde ravile saab näiteks alles kahe kuu pärast.

Hambapolikliiniku juhataja kurtis, et hambaarste on liiga vähe, ja asi pole ainult suves. „Kõik noored hambaarstid tahavad minna Tartusse, Tallinna või Soome. Ei saa mina aru, mida nad sealt tahavad, mida siit ei saa,“ tähendas Voll.

Volli ütlust mööda hakkavad hambaarstid juuli lõpust tööle naasma ja niikuinii on iga suvi raske. „Sügiseks tavapärane olukord taastub, oleme sellega juba harjunud,“ lausus ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles