Tänavakunstifestival "Sõnum seinal" vallutab taas suvepealinna

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mullusel tänavakunstifestivalil võõbati maalingud Pühavaimu tänaval asuva maja seinale.
Mullusel tänavakunstifestivalil võõbati maalingud Pühavaimu tänaval asuva maja seinale. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Sel nädalavahetusel toimub Pärnus juba teist korda tänavakunstifestival "Sõnum seinal".

Festivali keskmeks on Jüri Jaansoni kergliiklusraja kesklinnapoolne osa, mida praegu veel varjutavad lagunema jäetud ja soditud seinapinnad. Selle aasta festivali raames on ette võetud viis suuremat seina, millele värvide abil antakse uus väljanägemine ja sõnum. Kunstnikutööd on kõigil huvilistel võimalik vaatamata tulla, samuti ootab rohket osavõttu tänavakunstiteemaline kõrvalprogramm.

Festivali eesmärk on näidata, kuidas kunsti abil linnaruumi paremaks muuta. Endised tehasehooned, lagunema jäänud kinnisvara, tühjad seinapinnad pakuvad rohkesti võimalusi tänavakunstnikele, kelle oskused ja loomingulisus võivad anda piirkonnale uue rütmi ja väljanägemise.

"Festival "Sõnum seinal" toob tänavakunsti nurgatagustest välja tähelepanu keskmesse ja näitab, et tegemist ei ole vandaalitsemisega, vaid see võib pakkuda kunstilist elamust kõigile möödujatele. Ühtmoodi nauditavad on nii joonistamisprotsess kui lõpptulemus," ütles festivali üks korraldaja Keiu Telve.  

Telve sõnutsi näitas eelmise aasta festival, et kõrge kvaliteediga tänavakunst ei suurenda mitte mingil juhul illegaalset tänavakunsti ning "Sõnum seinal 2013" sai pärnakatelt igati positiivse vastukaja.

"Festivali latti me alla ei lase ning selle aasta festival tuleb vähemalt niisama värviline ja elamuslik," lausus Telve.

Festivalil astub üles üle kümne kunstniku, esindatud on ka eelmisel aastal üle kümne meetri kõrguse töö teinud teinud Soome grupp Multicolored Dreams.

Kunstnikke ootavad ees temaatilised tööd: Pärnu Kesklinna silla alla tuleb töö pealkirjaga "Pärnu lahe Ateena" ja kolme seina hõlmava töö teema on "Voolab nagu Pärnu jõgi". Tähelepanu väärib kindlasti festivali suurim sein, TPMi nimelise grupi tehtav "Fontinalis Antipyretica". Festivali kõige värvilisemaks taiseks võib pidada naivistlikku tööd suvitajatest "Karu teavad kõik, aga karu ise ei tea kedagi". Multicolored Dreams jätab sellel aastal oma jälje äsjaavatud klubi Katlamaja hoovi.  

Tänavakunsti festivali kõrvalprogrammis toimub vestlusring, kus arutatakse tänavakunsti esteetika üle, ning artist talk, kus on võimalik kuulata kunstnikke rääkimas oma loomingust ja tööde sisust. Samuti toimuvad kolme päeva jooksul kuraatori ja kunstnike ringkäigud nii eelmise kui selle aasta festivali radadel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles