Politsei tabas kaubikutäie Norrast varastatud jalgrattaid

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politsei pidas juuli alguses Pärnumaal kinni Leetu teel olnud kaubiku, kust leiti 21 Norrast varastatud jalgrattaraami ja -pöida.
Politsei pidas juuli alguses Pärnumaal kinni Leetu teel olnud kaubiku, kust leiti 21 Norrast varastatud jalgrattaraami ja -pöida. Foto: Lääne prefektuur

Politsei pidas juuli alguses Pärnumaal kinni Leetu teel olnud kaubiku, kust leiti Norrast varastatud 21 jalgrattaraami.

Lääne prefektuuri teatel peatas Pärnu kordoni toimkond 1. juulil kella 18.30 paiku Tallinna-Pärnu-Ikla maantee 144. kilomeetril kontrollimiseks Leedu registreerimisnumbrit  kandva kaubiku Ford Transit. Kontrollimine oli ajendatud Põhja prefektuuris töötavatelt kolleegidelt saadud infost, mis viitas võimalikule varastatud kauba transpordile.

Sõidukis olid kaubana 21 jalgrattaraami ja 42 rattapöida, mille suhtes oli kahtlus, et need on varastatud Norrast.  

Kuna sõidukijuhi kontrollimisel selgus, et alust tema kinnipidamiseks ei ole, lubati tal sõitu jätkata, aga tühja kaubikuga. Koorem võeti hoiule ja paigutati Pärnus politsei hoiukohta.

Järgnes infovahetus kolleegidega Norrast ja praeguseks on kindlaks tehtud, et hoiule võetud jalgratastest kaheksa on ajavahemikul 21.–25. juunini varastatud Norra kaguosast.  

Vargusi menetletakse Norras ja nende kohtu arestimääruse alusel arestiti hoiule võetud jalgrattaraamid ja -pöiad kuni menetluse lõpuni. Esialgse hinnangu kohaselt jäävad jalgrataste hinnad vahemikku 500 kuni 4000 eurot.

Lääne prefektuuri migratsioonijärelevalve talituse juht Margo Peters märkis, et kirjeldatu on hea näide nii asutusesisesest kui ka riikidevahelisest koostööst.

„Oluline on, et igasugune teave, mis võib kuriteole viidata, liiguks meie asutuses operatiivselt, sest vaid sel moel saame õigel ajal õiges kohas olla ja sekkuda,“ ütles Peters.

Migratsioonijärelevalve talituse juht peab tähtsaks riikidevahelist koostööd.

„Kuriteo asjaolude, sealhulgas tõendite kogumine ja süüdlaste väljaselgitamine ning vastutusel võtmine on eesmärk, mis ei tunne riikidevahelisi piire,“ ütles Peters.

Petersi sõnutsi menetleb selle juhtumiga seonduvat Norra politsei, kuid jalgrattaid varastatakse ka Eestis ja meie politsei puutub jalgrattavargustega üsna sageli kokku.

Lääne prefektuuris registreeriti 2013. aastal 150 jalgrattavargust ja varguse toime pannud isik tehti kindlaks 22 juhul. Selle aasta kuue kuu jooksul on Lääne prefektuuris registreeritud 72 jalgrattavargust, isik on kindlaks tehtud 16 juhul.

Peters tuletas rattaomanikele meelde, et oma ratas tuleks lukustada alati, isegi siis, kui see jääb järelevalveta vaid hetkeks. „Kui vähegi võimalik, tuleks hoida jalgratast ruumis, kuhu kõrvalised inimesed ligi ei pääse ja mille uks on lukustatav,“ seletas ta. „Hea on alles hoida jalgratta ostmist tõendavad dokumendid, kirjutada üles raami number ja teha võimalusel oma rattast foto. Tasub mõelda ka sellele, kas rattal on mõni eritunnus, mis seda teistest eristab.“

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles