Linnavalitsus: soovime säilitada naisteranda sellisel kujul, nagu see on

, Pärnu linnavalitsuse avalike suhete nõunik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naisterand
Naisterand Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Pärnu linna arengus püütakse säilitada omapära ja omanäolisus. Üks atraktiivne piirkond rannas on ainulaadne naistele mõeldud ala, mille traditsioonilisena säilimine on üks linna eesmärke.

1920. aastatest pärinevad tõendid selle kohta, et naistele oli juba eraldatud suplemiseks ühelt poolt merega ja kolmelt poolt märgupostidega piiratud ala. Piirkond oli meessoost isikute alale sattumise vältimiseks valvatud.

Naisteranna loomise eesmärgid tulenesid ajastu eripäradest, võimaldades naistel supelkostüümides privaatset olemist. Aastakümnete jooksul on piirkond säilitanud oma sisulise olemuse.

Naisteplaaž on märgistatud kolmekeelsete tahvlitega, kus on ära toodud ranna-ala ajalooline nimi "Naisterand".

Infotahvlite eesmärk on teavitada. Need ei ole keelumärgid ja seadusest tulenevalt peab kallasrajalt olema läbipääs tagatud igaühele. Selle juures on meie soov siiski, et rannaalal liikuvad inimesed austaksid seal viibivate naiste privaatsust ja lähtuksid ajalooliselt kujunenud tavast: naiste rand on mõeldud päevitamiseks vaid naistele.

Küsimusele, kas alal võivad võtta päikest ka mehed, vastasin seadusest tulenevalt jaatavalt, sest küsimus oligi nii püstitatud. Lisasin, et teinekord peame jätma kõrvale seadusepügalad ja päevitaja peaks siiski austama tavasid ning mees võiks leida päikesevõtuks teise koha.

Randa tulnud inimene peaks lugema silte, mis annavad märku, et tegemist on naistele mõeldud rannaalaga. Kui sildid jäävad arusaamatuks, peaks naisterannas avanev vaatepilt rääkima iseenese eest. Ehk seda, et rannaala ei ole mõeldud meestele. Tegin ajakirjanikule ettepaneku, et naisteranna ja muuli vahel on samuti aja jooksul välja kujunenud ala, kus ka mehed päikest võtavad, kes rohkem, kes vähem kaetud. Meestel on võimalik päevitada seal!

Kokkuvõtvalt, seadus ei keela rannaalalt läbi jalutamist, kuid seejuures on oluline arvestada naisterannas välja kujunenud tavadega ja austada naiste privaatsust. Linnavalitsus soovib säilitada naisteranda sellisel kujul, nagu see on.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles