Pärnu linnavalitsus hoiatab suplejaid sinivetikate eest

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sinivetikate vohamine. Foto on illustreeriv.
Sinivetikate vohamine. Foto on illustreeriv. Foto: Sirli Homuha/Valgamaalane

Kui eile võetud suplushooaja viimased veeanalüüsid Vana-Pärnu, Mai ja Raeküla rannas ning keskrannas näitavad vee puhtust, on kaldaäärsetes veelompides ning märjas liivas tõusnud sinivetikate hulk, teatas Pärnu linnavalitsus.

Supelranna valdaja ehk linn teeb suplusvee seiret ja analüüsib suplusvees Esterichia coli ja soole enterokokkide arvukust. Seniste analüüside tulemuste põhjal on nende arvukus oluliselt alla piirnormi, mistõttu saab öelda, et suplusvesi on puhas. Suplusvee seire raames jälgitakse ka sinivetikate ja muude reostustekitajate levikut rannas. Viimastel vaatlustel on tuvastatud, et kaldaäärsetes lompides ja märjas liivas võib esineda sinivetikaid.

Pärnu supelrandade vesi on väikese läbipaistvusega ja hägune, mille põhjuseks on tuultest tingitud lainetus ja veetaseme muutused. Mere põhjast tulevad pinnale saviosakesed, mis vähendavad vee läbipaistvust, olles seega takistuseks sinivetikate massilisele arenemisele.

"Küll on madalates, kaldal olevates loikudes ja märja liiva sees hakanud arenema niitjad sinivetikad Oscillatoria, Phormidium ja teised. Neid näeb palja silmaga selgelt siniste kogumikena mõne loigu põhjas või liivas. Panen väikelaste vanematele südamele, et nad jälgiksid lapse tegevust rannas, ei tohiks neil lasta mängida märja liivaga ja kaldaäärsetes veelompides," hoiatas merebioloog Jüri Tenson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles