Juhtkiri: Iseseisvuse taastamine, MRP ja Balti kett

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Eesti iseseisvuse taastamine 20. augustil 1991 märkis kokkulepet Eesti Komitee ja Rahvarinde mõju all olnud ülemnõukogu vahel. Kell 23.03 võttis ülemnõukogu vastu ”Eesti Vabariigi Ülemnõukogu otsuse Eesti riiklikust iseseisvusest“, millega loeti meie iseseisvus õigusliku järjepidevuse alusel taastatuks.

1987. aasta kogu Eesti isemajandamise ideest arenema hakanud omariikluse taastamise mõte oli sellega ellu viidud ja algas Eesti Vabariigi ülesehitamine.

Eks paljugi sellest, mis putšipäevil toimus Toompeal – kes oli valmis minema barrikaadidele ja kellel oli jänes püksis –, jäi Ülo Nugise teada, kes selle teadmise endaga teispoolsusesse kaasa viis. Ta on vihjanud, et mõnigi poliitik jättis sündmuste arengu ettearvamatust arvestades varuks nii tegutsemise A- kui B-variandi. Õnneks kulgesid sündmused Eestile soodsalt ja putšistide plaanid kukkusid Moskvas läbi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles