Sõudjad lähevad maailmameistrivõistlustele end tõestama

, Eesti sõudeliit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõudjad harjutasid Pärnus.
Sõudjad harjutasid Pärnus. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Pühapäeval stardivad Hollandis sõudmise maailmameistrivõistlused, kus asub aerude taha 60 riigi ligi 1000 atleeti. Teiste seas üheksa Eesti koondislast, neist viis Pärnust.

Mõistagi peetakse koduse koondise eliitpaatkonnaks Kaspar Taimsoo eessõudmisel viimasel MK etapil Luzernis hõbeda võitnud nelikut, kes mullu, läbinuna ehk mõnevõrra ootamatu uuenduskuuri, koges Lõuna-Koreas Chungjus toimunud tiitlivõistlustel 5. kohta saavutades kohest edu

Mida suudetakse tänavu, kui ülikogenud Allar Raja ja Taimsoo kõrval treenides ja võisteldes on noored ja talendikad Erik Anderson ning Kaur Kuslap kasvatanud paksu nahka, tugevdanud võistlusnärvi ning mis peamine, arenenud nii jõu- kui tehnikanäitajates? Stsenaarium hakkab hargnema juba eeloleval pühapäeval startivate eelsõitudega.

Registreeritud on 21 neljapaadi osalemine. Võistlussüsteem näeb esmalt ette 4 eelsõidu läbimist, millest iga võitja liigub otse 12 poolfinalisti sekka. Ülejäänud jätkavad vahesõidus, milliseid on kavas samuti neli ja kust igast kaks paremat pääsevad poolfinalistide ringi.

Eesti neliku tuliseimad vastased on mõistagi eelmise aasta medalipaatkonnad – hõbeda võitnud Saksamaa ja pronksile tulnud Suurbritannia. Seejuures on just samas koosseisus sõudvad britid kullapretendendid, sest tulevad Bosbaanile MK-sarja võitjatena. Peale selle on Chungju päevi võrreldes stardis täpselt samas rivistuses sõudev Ukraina ja vaid ühe mehe välja vahetama pidanud Šveitš.

Kindlasti tasub aga tähele panna kaugete mandrite paatkondigi – stardis on Austraalia, Kanada, USA ja Uus-Meremaa.

Tänavusest medalimängust peab eemale jääma eelmise aasta kullavõitja Horvaatia, kuna nende üks staažikamaid sõudjaid, roide väsimusmurruga haiguslehele läinud Damir Martin, on suurest spordist mõneks ajaks sunnitud taanduma.

Eesti neliku kogenuim Raja avaldas MMi eelses usutluses, et kauaoodatud lennutunne on võistluste eel saavutatud ja elu raskeim sõit tuleb teha poolfinaalis.

„Oleme kõik tervena püsinud ning ettevalmistusplaanid täismahus läbinud. Noored mehed Anderson ja Kuslap on paatkonda aklimatiseerunud, olles ka füüsiliselt minu ja Kaspariga vähemasti samal tasemel. Muidugi on suur eesmärk finaali jõudmine, ent kõigepealt peame poolfinaalist välja tulema ning võib vaid ennustada, et karmis konkurentsis tuleb teha senise karjääri parim etteaste,“  arvas 31aastane, küpsesse sõudjaikka jõudnud Raja.

Paatkonna juhendaja Matti Killing on samuti rahulolev ning kiidab hoolealuste edenemist.

„Nii meie Pärnu kui Viljandi treeningperioodid on kulgenud sujuvalt. Kõik, mida teha oleme saanud ja planeerinud, on ellu viidud. Tõehetked saabuvad peagi ning esimesi hinnanguid paatkonna võimekusele saab kindlasti anda poolfinaalis,“ viitas ka Killing, et just see sõit tuleb tuline.

Neljapaatide eelsõidud stardivad Eesti aja järgi kell 17.30, 17.37, 17.44 ja 17.51. Eesti nelik tuleb veele esimeses eelsõidus, vastasteks Kasahstan, Holland, Šveitš ja Uus-Meremaa.

Tõnu Endrekson ja Andrei Jämsä lähevad võistlustulle paraneva vormi pealt. Nii nagu Endrekson on maininud, ei ole senine hooaja kulg midagi positiivset näidanud.

„Eesti meistrivõistlustel suutsime juba üht-teist teha, kuigi ilmastikuolusid arvestades pidanuksime liikuma viis sekundit kiiremini. Oleme püsinud tervetena ja parimad sõidud on kavandatud ikka tiitlivõistlusteks,“ avaldas Pekingi olümpiahõbe.

Hooaja keskel otsustasid senine juhendaja Tatjana Jaanson ja Endrekson-Jämsä, et erimeelsused treeningmetoodikas ei võimalda koostööd jätkata ning see lõpetati. Viimasel kuul on tipud saanud õpetussõnu oma kunagiselt treenerilt Mihkel Leppikult ja riigi sõudekoondise juhendajalt Jaan Tultsilt.

Kahepaadid tulevad starti esmaspäeval, 25. augustil. Konkurentsis on 26 alust, sealhulgas leiame nimekirjast mullused MMi finalistid, kullavõitja Norra (Hoff-Borch), Leedu (Mascinskas-Ritter), Itaalia, Saksamaa, Argentiina ja Uus-Meremaa.

Miinimumeesmärgiks on Endrekson ja Jämsä seadnud vähemalt B-finaali jõudmise. Kahepaatidele on kavas viis eelsõitu. Esmalt asutakse 24 veerandfinalisti selgitama, mis tähendab, et igast sõidust neli kiiremat pääseb otse edasi. Ülejäänud langevad vahesõitu, millest selgub veel neli edasipääsejat. Sõitude koosseisud loositakse laupäeval.

Eesti on esindatud naiste paarisaeru kahepaadilgi. Üle pika aja näeme tiitlivõistlustel peale Kaisa Pajusalu teistki kodumaa naissõudjat. Nimelt on pärnulanna Pajusalu, kelle areng ühepaadil jäi mõnevõrra seisma, ühendanud jõud noore tartlanna Marliis Reinkortiga. Duo osales ka Luzernis toimunud MK-etapil, oli seal 14. ja sõudejuhtide hinnangul väärib edasist katsetamist.

Kahepaate on stardis 22. Neist väärivad finaalisoosikutena esiletõstmist mullune kullakoosseis – leedulannad Vistartaite-Valciukaite – ja sama aasta hõbemedallistid Uus-Meremaalt – Bourke ja Stevenson. Lisaks on stardis eelmise MMi viies, Saksamaa, ning 6. koht – Taani.

„Arvan, et meil on eeldusi B-finaali jõuda, iseasi, kas jõuame end selleks ajaks realiseerida. Aeg töötab selgelt meie kahjuks, sest oleme alles kokku istunud ja vajame aega. Iseenesest on mul projekti usku ning eks seda tahakski just Amsterdamis kombata, mis meist koos saama hakkab,“  avaldas pikalt kodust sõudmist valitsenud, nüüd aga lootustandva paarilise leidnud Pajusalu.

Kahepaatide võistlussüsteem, mis tugineb osalevate paatkondade arvule (21–24), on sama, mis meeste paarisaeru neljapaatide puhul. Pajusalu-Reinkort asuvad võistlema esmaspäeval. Eelsõidu vastased loositakse laupäeval.

Maailmameistrivõistlustel on tänavugi esindatud Eesti parasõudmine. Tartlane Tõnis Vihmand läheb veele ühepaadil võistluskategoorias ASM1x. Vastavalt klassi eripäradele ei saa seal võistlejad füüsilisest puudest tulenevalt rakendada tõmbesse alakeha.

Vihmand stardib esmaspäeval, 25. augustil. Alustuseks on kavas kolm eelsõitu.

MM-i finaalsõidud on kavas neljapäevast pühapäevani. Tiitlivõistlustest teeb otseülekande Eesti Televisioon, näidates 28. augustil 17.10–17.55 poolfinaale ja pühapäeval, 30. augustil 5.30–16.45 finaalsõite. Kommentaatorid on Lembitu Kuuse ja Vahur Mäe.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles