Toomas Alatalu: Merkeli mängud ja Moskva-meelsete moraalitus

Toomas Alatalu
, politoloog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa Angela Merkel ja Ukraina Petro Porošenko Kiievis.
Saksa Angela Merkel ja Ukraina Petro Porošenko Kiievis. Foto: Reuters

Saksamaa suur roll Euroopa Liidus ja ELi-Venemaa suhetes on teada. Nagu seegi, et kantsler Angela Merkel kasvas ja kujunes Ida-Saksamaal, mis tema käitumist ja poliitikat väga selgelt mõjutab. Eriti pärast oma eelkäija, sotsiaaldemokraat Gerhard Schröderi häbitut gaasitorutehingut Vladimir Putiniga, mis ju samas oli täielikult kooskõlas Saksa äriringkondade Venemaa poliitikaga.

Praegu on Saksamaal taas võimul nn suurkoalitsioon ehk siis Merkeli konservatiivid jagavad võimu sotsiaaldemokraatidega, kes pole kunagi varjanud oma soovi pidada Moskvat esimeseks koostööpartneriks.

Seda imetlemisväärsem on Merkeli tegevus nn idarindel, mis päädis Kiievi külastamisega 23. augustil ehk Molotovi-Ribbentropi pakti 75. aastapäeval. Teadlik valik, mida ta ise kinnitas: ”Meie kohalolek siin näitab seda, mis on muutunud, et kahe riigi poliitilised suhted võivad muutuda.“ See käis Saksa-Vene suhete kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles