Endlas alustati proove läti lavastaja Galina Polišuki käe all

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Galina Polišuk.
Galina Polišuk. Foto: Endla teater

Novembris esietendub Endla teatri suurel laval „Meie aja kangelane“, mille toob lavale Ukraina juurtega läti lavastaja Galina Polišuk.

Oodata on põnevat lavakujundust Läti rahvusteatri peakunstnikult Aigars Ozolinsilt ja eredaid kostüümilahendusi kostüümikunstnik Liene Rolšteinalt. Endla teatri jaoks on see üle mitme aasta esimene kord, mil lavastus tuleb välja meeskonnalt väljastpoolt Eestit.

Nagu Mihhail Lermontovi vene kirjanduse klassikasse kuuluv romaan „Meie aja kangelane“, toimub lavastuse tegevuski Krimmis ja Tšetšeenias. Nii nagu tollal, lahendavad peategelased kuulide all au, südametunnistuse, elu mõtte, aga samuti võõra rahva tavadesse ja kultuuri süvenemise probleeme.

Tegevus toimub paralleelselt kahes ajas – meie ajas ja Lermontovi ajas. Lavastuse peategelane kõrvutab kunagi toimunut praeguste Krimmi, Gruusia ja Tšetšeenia sündmustega ja püüab selle keskel leida elu mõtet, jääda õilsaks ja ausaks. Kuigi taustaks on pidevad sõjad, on lavastaja sõnade järgi „Meie aja kangelane“ lugu armastuse otsimisest ja elu mõttest. Lavastus on täis kirge ja armastust.

Pärast esimest proovi kiitis Polišuk näitlejate head ja erilist huumorimeelt. Samuti avaldas talle muljet eesti näitlejate töösse keskendumine ning konkreetne suhtumine. Võrreldes Venemaaga, kus kulub palju aega teema arutlemise ja mõtisklemise peale, asutakse siin kohe asja kallale.

Polišuk on väga õnnelik, et saab teha tööd mereäärses linnas. „Oma Riia teatritrupiga on meil kombeks sõita alati pärast esietendust Jurmalasse mere äärde,“ ütles ta.

Koos lavastuse kunstniku Aigars Ozolinsiga Pärnu rannas jalutades tulid nad mõttele tuua meri Endla lavalegi. Merel on oluline roll lavastuse kujunduses ja vesi on Endla teatri suurel laval kogu etenduse vältel.

Endla teatri näitlejate kõrval teeb lavastuses külalisnäitlejana kaasa Jekaterina Novosjolova.

Eestis on Galina Polišuk varem lavastanud Vene teatris, samuti mitmes Läti teatris, Venemaal, Leedus ja Norras.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles