Valmis kiusamisteemaline kodulehekülg

Pärnu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veebilehe "Kool kiusamisest vabaks" avaleht.
Veebilehe "Kool kiusamisest vabaks" avaleht. Foto: lasteombudsman.ee

Lasteombudsmani eestvedamisel valmis kodulehekülg „Kool kiusamisest vabaks“, kust leiab praktilisi soovitusi kiusamise ennetamiseks ja kiusamisjuhtumite lahendamiseks.

Õiguskantsleri nõuniku Kristi Paroni sõnul nõuab kiusamise ennetamine meie kõigi panust. „Kiusamine on Eesti koolides tõsine probleem ja sellega tuleb süstemaatiliselt tegelda ning sealjuures tasuks meeles pidada, et tulemuslik kiusamise ennetamine nõuab panust meilt kõigilt. Koostööd peavad tegema kool ja lapsevanem ning vähem tähtis ei ole ühiskonna roll hoiakute kujundajana,“ ütles  Paron. Ta toonitas, et kiusamine saab toimuda ainult siis, kui pealtvaatajad – nii lapsed kui täiskasvanud – selle otseselt või kaudselt heaks kiidavad ja sellele ei reageeri.

Lasteombudsmani veebilehel „Kool kiusamisest vabaks“ selgitatakse, mis on kiusamine ja mida selle vastu teha, ühtlasi jagatakse suuniseid turvalisema koolikeskkonna loomiseks. Eraldi näpunäited on veebilehel välja toodud nii õpilastele, õpetajatele, koolijuhtidele, lapsevanematele kui ka tugispetsialistidele. Sealjuures on näiteks juhised õpilastele, keda kiusatakse, ja neilegi, kes on ise kiusajad. Õpetajad aga leiavad kodulehelt näpunäiteid selle kohta, mida teha kiusamise ennetamiseks, kuidas luua klassis positiivset õhkkonda ja kuidas kiusamisjuhtumeid lahendada. Praktilisi suuniseid on lapsevanematele, näiteks selgitatakse, kuidas aru saada, kas last kiusatakse või on ta ise teiste kiusaja, ja mida nendes olukordades ette võtta.

„Kool kiusamisest vabaks“ lehelt leiab veel viiteid kiusamisvastastele programmidele ja teemalehtedele ning on toodud kasuliku kirjanduse loetelugi. Koduleht on kättesaadav eesti ja vene keeles ning see kohandub nutitelefonidega.

Lasteombudsman kaitseb laste ja noorte õigusi suhetes avalikke ülesandeid täitvate inimeste ja asutustega. Eesti sai lasteombudsmani 19. märtsil 2011. aastal, kui õiguskantslerile pandi lapse õiguste kaitse ja edendamise ülesanded.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles