Riigi rajajaid mälestaks Pätsi otsast allasõitmine

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pätsi pea otsast alla lasta võimaldavat mänguväljakut Rüütli platsile ilmselt ei kerki, ent noored ei taha järjekordseid inimkujusid, mille ees seista ning kuhu lilli tuua.
Pätsi pea otsast alla lasta võimaldavat mänguväljakut Rüütli platsile ilmselt ei kerki, ent noored ei taha järjekordseid inimkujusid, mille ees seista ning kuhu lilli tuua. Foto: EKA

Kunstiakadeemia tudengid pakkusid vabariigi 100. aastapäeva tähistava monumendi püstitamiseks rohkelt ideid, millest omapärasemad olid riigi rajajate nägudega mänguväljak, platsile kirjutatud iseseisvusmanifest ja esimeste klasside täiendatavad aastate tähised.

Pärnu linnavolikogu Eesti Vabariigi 100. aastapäeva erikomisjon kutsus eelmisel nädalal suvepealinna kunstiakadeemia neljanda kursuse üliõpilased, et need aitaksid leida aastapäevamonumendile kohta ja pakuksid selle väljanägemiseks mõtteid. Reedel tutvustas 14 tudengit, kelle seas oli skulptoreid ja urbaniste, nädala jooksul tehtud mõttetöö tulemusi.

Tudengite eesmärk oli ühes aastapäeva tähistamisega linnaruum atraktiivsemaks muuta. Selleks käidi koos professorite Andres Alveri ja Veljo Kaasikuga Pärnus ringi ja kuulati kunstiajaloolase Heie Treieri loengut linnade skulptuuripoliitikast. Noori juhendas kunstiakadeemia õppejõud ja arhitekt Indrek Rünkla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles