Välismaa noored peavad eestlasi väga vabameelseks

Andris Tammela
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Luka, Ferdi ja Ira diskuteerisid Pärnumaal Reiu puhkelaagris 11 päeva jooksul seksiteemadel rohkem, kui nad siiani kogu elu jooksul olid seda teinud.
Luka, Ferdi ja Ira diskuteerisid Pärnumaal Reiu puhkelaagris 11 päeva jooksul seksiteemadel rohkem, kui nad siiani kogu elu jooksul olid seda teinud. Foto: Ardi Truija

Pärnumaal Reiu puhkekeskuses toimunud rahvusvahelises noortevahetuslaagris said noored nõuandeid seksuaalkasvatuse ja -tervise kohta ning kolm neist nõustus muljeid Pärnu Postimehega jagama.

Noortevahetuses osales kolmkümmend 15–18aastast noort Eestist, Armeeniast, Itaaliast, Gruusiast, Ukrainast ja Poolast. Õpetust eluliste asjade kohta said nad töötubade ja loengute kaudu.

Teiste seas osalesid koolitusel 16aastane gümnaasiumiõpilane Ferdi Itaaliast Torinost, 18aastane meediatudeng Ira Ukrainast Kiievist ja 18aastane abiturient Luka Gruusia pealinnast Thbilisist.

Mida te siin oldud 11 päeva jooksul õppisite?

Ferdi: “Õppisin palju seksuaalkasvatuse kohta. Omal maal saan selle teema kohta õppida ainult sõpradelt või vanematelt vendadelt. Õppisin ka eri kultuuride kohta. Ma ei teadnud näiteks enne Gruusia kohta midagi.”

Luka: “Õppisime põhiasju seksuaalteema kohta. See on meie elus väga olulisel kohal. Minu arvates mees, kes on sel teemal haritum, ei pelga teatud asju. Ta teab, kuidas kasutada kondoomi või muid abivahendeid, mis võivad elu päästa. Sain ka teiste kultuuride kohta palju teada.”

Ira: “Tahtsin selles projektis osaleda just sellepärast, et saada selles valdkonnas teadmisi juurde. Minu maal on väga raske selle kohta infot saada, sest sellest ei räägita. Aga selles projektis siin sain hulga teadmisi ja oskan sel teemal kodus teistega rääkida. Sel teemal rääkimine ei ole mulle enam probleem. ”

Kas teil siis koolides ei ole niisugust tundi?

Ira: “Ei, Ukrainas ei ole koolides seksuaalkasvatust ja sellepärast ei tea Ukraina noored selle valdkonna kohta piisavalt. Ukrainas saame palju infot internetist, aga enamikul Ukraina noortel vanuses 14–18 tegelikult puudub võimalus saada seksuaalsuse kohta piisavalt infot.

Ukraina noored ei ole harjunud rääkima seksist ka vanematega, sest see tundub meile kummaline. Perekonnas ei räägita neil teemadel üldse. Isegi kui vanemad üritavad neil teemadel lastega vestelda, räägivad nad asjadest valesti. Et see ei ole harjumuspärane, ei ole see neile lihtne.”

Ferdi: “Itaalias ei ole noored eriti informeeritud, sest koolis ei ole niisugust õpet. Palju infot saadakse internetist. Meilgi ei räägita sel teemal vanematega. Kui kellelgi on vanem vend või õde, saab temalt nõu küsida.

Itaalias on suhtumine, et on asju, mida pead ise oskama. Seks kuulub nende hulka, mida igaüks peaks oskama loomulikult ja mida pole vaja õppida. Arvan, et selline suhtumine on rumal.”

Luka: “Gruusias võin rääkida seksiteemadel oma vanemate sõpradega, aga vanematega sellest rääkida on raske. Pojad räägivad küll isaga, tüdrukud emaga, aga enamasti ei minda detailidesse. Vanematega ei räägita näiteks homoseksuaalsusest, positsioonidest jms.”

Räägiti teile ka suguhaigustest?

Ferdi: “Meditsiinitudengid Tallinnast käisid meid juhendamas. Arvan, et kui meedia keskenduks kas või üks protsent rohkem turvaseksist rääkimisele, selle asemel et kogu aeg ainult naise keha presenteerida, oleks meil haigestumisi palju vähem. Pöörame tõelistele probleemidele liiga vähe tähelepanu.”

Ira: “Tudengid veetsid meiega palju aega. Saime haiguste ja turvaseksi kohta väga palju teada. Ukrainas on suguhaigused väga suur probleem ja Ukraina on selles Euroopas esirinnas. Meie valitsus üritab küll olukorda parandada, aga suurim probleem on, et inimesed ei tunne teemat.”

Luka: “Gruusias kulub see õpetus väga ära.”

Küsitlesite tänaval pärnakaid. Mida küsisite ja mis mulje eestlastest jäi?

Ira: “Kui Pärnus inimesi küsitlesime, olid nad väga avatud: jagasid oma arvamusi ja vastasid isegi kõige isiklikumatele küsimustele. Arvan, et Eesti on väga avatud riik. Kui küsiksin Ukrainas samu küsimusi, inimesed ilmselt ei vastaks ja see tunduks neile väga imelik.”

Luka: “Paljudes riikides inimesed küll teavad seksiteemadest, aga neile ei meeldi sellest rääkida. Küsisime näiteks väga ilusa naise käest, mitu korda nädalas ta masturbeerib. Ja teisi intiimseid küsimusi, näiteks kui vanalt kaotasite süütuse, kas vaatate pornot, milline on teie lemmikpoos.”

Ferdi: “Kahtlen, et Itaalia tüdrukud sellistele küsimustele vastaksid. Ehk olid eestlased ka seetõttu avatumad, et tutvustasime end kui rahvusvahelises noortevahetuses osalejaid. Aga siiski oli üllatav, et nii paljud vastasid meie küsimustele. Küsitlesime Pärnus 20 inimest ja vaid üks keeldus meile vastamast.

Minu jaoks oli üllatav, kui enamik ütles, et kaotas süütuse 14aastaselt – Itaalias juhtub see enamasti 17–18aastaselt.”

Õnnestus teil siin laagris õpitut ka praktiseerida? (Järgneb üleüldine naer)

Ferdi: “Ma ei usu, et keegi siin olijatest tegi seksi.”

Luka: “Ei. Pealegi on paljud laagris osalejad nooremad kui 18aastased.”

Kuidas nüüd kodus seda teemat edasi annate?

Ira: “Kindlasti on kodus teistelgi huvitav kuulda, mida ma siin õppisin. Arvan, et minu jaoks pole probleem teistele Ukraina noortele seksi kohta uusi asju rääkida. Plaanin kirjutada selle projekti kohta mõne artikli, sest nii saan info rohkemate inimesteni viia.”

Luka: “Gruusias osalen väikeses noorteorganisatsioonis ja arvan, et teeme seal mõningaid töötubasid, korraldan diskussioone selle kohta, mis ma Eestis õppisin. Mängime asju läbi.”

Ferdi: “Arvan, et meie kohus on nüüd oma kodumaal omavanuseid noori harida, kuigi ilmselt on selle teema edasi andmine Itaalias veidi kummaline.”

Kuidas te sellest projektist kuulsite ja kas olete ka varem noortevahetuses osalenud?

Ira: “Mina sain sellest teada Facebookist. See oli juba mu 11. noortevahetus. Varem olen käinud Norras, Rootsis, kaks korda Poolas, Austrias, Saksamaal, Horvaatias samuti mitu korda. Veel Eestis, Lätis ja Leedus.”

Ferdi: “Mulle oli see esimene kogemus. Nägin Torino linnavalitsuse hoones flaierit noortevahetuse kohta. Algul olin väga üllatunud, sest Itaalias ei näe selliseid flaiereid just väga tihti.”

Luka: “Mina leidsin selle internetist. Meil on noortelehed, kus jagatakse infot. See oli mullegi esimene kord, kuid tulevikus tahaksin osaleda mõnes äriteemalises noortevahetuses, sest plaanin minna ülikooli ärijuhtimist õppima.”

Kuidas teile Eestis meeldis?

Ira: “Olen Eestis teist korda. Esimest korda olin siin märtsis noortevahetuse raames. Sellest ajast on Eesti üks mu lemmikriike. Mulle meeldivad siinsed inimesed, kultuur ja kunst ning loodus on lähedane Ukraina omaga.”

Fredi: “Mulle meeldis Eestis väga. Kui sellest kohast kuulsin, siis kujutasingi seda riiki sellisena ette: palju metsa ja lauskmaad, väikesed linnad. See on Itaaliast üsna erinev koht. Kahjuks me ei ole siin nende päevade jooksul eriti palju näinud. Käisime ühe päeva Tallinnas ja ühe öö veetsime Pärnus. Ülejäänud aja oleme olnud Reiu puhkekeskuses. Kahjuks oli meie siinoleku ajal ka väga vilets ilm.”

Luka: “Tallinn meeldis mulle kõige rohkem, seal olid vanalinn ja uus linn omavahel kokku kasvanud ja see meenutas veidi Thbilisit. Mulle meeldisid väga magustatud pähklid ja loomulikult teie Vana Tallinn.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles