Kommentaar: Põnev nädal manab mineviku silme ette

Toomas Alatalu
, politoloog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Putini käsilased Ida-Ukrainas Ilovaiskis.
Putini käsilased Ida-Ukrainas Ilovaiskis. Foto: Reuters

Esmaspäeval kogunes Minskis väikses koosseisus nn kontaktgrupp (OSCE esindaja, Ukraina ekspresident Leonid Kutšma, Venemaa saadik Mihhail Zurabov, separatistide juhid Andrei Purgin ja Vassili Nikitin), millest rääkisid Vladimir Putin ja Petro Porošenko oma 26. augusti kohtumisel.

Separatistid kinnitasid soovi olla ”ühes ruumis Ukrainaga“, kuid lahus, st neil oleks oma armee, oma kohtuvõim, otsesidemed Venemaa ja tolliliiduga, millega Kiiev mõistagi leppida ei saa. Sõnum oli muus – separatistid teatasid, et ootavad oma pakkumisele vastust 5. septembril, kui teatavasti lõpetab töö NATO tippkohtumine Walesis. See aga tähendab, et separatistide ja Vene vägede uus pealetung, mis algas 27. augustil, jätkub kuni NATO tippkohtumise lõpuni ehk siis – isegi NATO kohtumine peab tegema otsuse Ida-Ukraina saatusest, võttes seejuures arvesse Putini Kaug-Idas kordasaadetavat. 1. septembril avas ta Hiinasse suunduva gaasitoru ehitamise Jakuutias, mida mõistagi saab tõlgendada üheselt: kui Euroopa peaks loobuma Vene gaasist, läheb see Hiinasse. Esialgu on see kõigest poos, sest uus torustik ja torusid täitvad kompleksid on veel ehitamata ja selle toimima hakkamine võtab aega.

Samal ajal on nii Ukrainas kui Kaug-Idas Moskva eestvedamisel toimuv ääretult suur ja suure riskiga mäng. Paratamatult tuleb meelde Nikita Hruštšovi asjakohane selgitus pärast NSV Liidu tuumarakettide paigutamist Kuubale: ”Panin Kennedyle siili püksi, et vaadata, mismoodi ta käitub!“

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles